instagram @kitchenettehome

Chřest s čočkovým salátem a ztraceným vejcem

Chřest s čočkovým salátem a ztraceným vejcem

Tenhle recept, nebo alespoň inspirace, se vám bude hodit, až budete chtít udělat vašemu bříšku dobře.. Je to velmi vyvážený a zdravý recept, který, pokud vynecháte větší část chilli, můžete vařit dětem.
Zařadila bych ho do kategorie “za 10 minut”, pokud si připravíte čočku den předem nebo si koupíte vařenou v konzervě.
Navíc se blíží sezóna chřestu.. Huráá

.

25 minut - 2 porce
Chřest s čočkovým salátem a ztraceným vejcem

Ingredience

  • 1 balení zeleného chřestu (cca 10 kusů)

  • 3 lžíce olivového oleje

  • 1 šalotka nebo malá červená cibulka, jemně nakrájená

  • 2 řapíky celeru, jemně nakrájené

  • 1 stroužek česneku, propasírovaný

  • 1 chilli paprička, jemně nasekaná

  • 1/2 hrnku čočky (hnědé nebo hnědo-zelené )

  • 150 g malých rajčátek, krájených na půlky nebo čtvrtky

  • 3 lžíce nasekaného čerstvého koriandru

  • 2 vejce z volného odchovu

Chřest s čočkovým salátem a ztraceným vejcem

Postup

Den předem si namočte čočku do dvojnásobku vody. Druhý den lehce posolte a se špetkou soli, přiklopenou jemně vařte do měkka. (cca 10-15 minut)
Předehřejte troubu na 200°C. Odřízněte dřevnaté konce chřestu a zbylou část dejte do zapékací mísy nebo na plech, potřete olejem(1 lžíce postačí), lehce posolte a posypte čerstvě mletým pepřem. Pečte 6-8 minut, nebo dokud nezměknou.
Zbylý olej rozehřejte na pánvi, přidejte cibulku, celer, česnek a restujte dokud cibulka nebude sklovitá. Přidejte čočku, rajčátka a ještě 5 minut restujte, dokud se celá směs neprohřeje. Odstavte ze sporáku a přisypte nasekaný koriandr.
Na ztracená vejce dejte vařit lehce osolenou vodu.
Moje máma přidává ještě 2 lžíce octa, tak se toho držím.. Pokud jsou vejce čerstvá, není to nutné. Ocet pomáhá udržet bílky pohromadě, čerstvá vejce drží sama.
V momentě, kdy dosáhne rychlého varu, stáhněte oheň na minimum a opatrně vyklepněte vejce. Vařte jemně a krátce, maximálně 2 minuty.
Rozdělte čočkový salát na dva talíře, přidejte chřest a na vrch umístěte vejce.

Jak udělat ztracená vejce:
Když hodím vejce do horké vody, pomáhám si trochu vidličkou a lžící, abych udržela tvar, dokud bílek neztuhne.
Další technika je, vytvoření víru, který vejce udrží relativně kompaktní, je to otázka cviku. Použijte menší hrnec, lžící vytvořte vír ve vroucí vodě a do středu vyklepněte vejce, přičemž stáhněte var.
Třetí varianta je, pořídit si speciální pomůcku, je to takový “kelímek” bez dna z tvrzeného plastu, který vložíte do hrnce s vroucí vodou a pomůže vám udržet vejce opět kompaktní.
U všech technik platí, že vaříme vejce jen 2 minuty, aby zůstal žloutek uvnitř tekutý.

Newsletter