Losos enoki rolky s teriyaki omáčkou
1. března 2013
Toto je jeden z receptů, který jsem připravila ještě v Indonésii, je velmi lahodný a snadný. Vhodný jako návod či inspirace na působivý předkrm nebo hlavní jídlo.
Nenechte se odradit délkou, snažila jsem se detailněji popsat postup hlavně proto, že se týká exotických ingrediencí. Konkrétně houbiček enoki, které jsou v Asii, hlavně v Japonsku, velmi oblíbené. Mají skvělou jemnou chuť, konzumují se i syrové nebo se přidávají do polévek i hlavních jídel. Jsou léčivé, blahodárně působí proti rakovině. Jsou i u nás dostupné, občas na ně můžete narazit i v sítích tesco, tak až je uvidíte, určitě je přihoďte do košíku. Přikládám pár internetových odkazů. Toppotraviny, Dobrehouby, Magické houby prodávají spory.
10 minut
-
0
porce
Ingredience
-
balení hub enoki (cca 150-200 g)
-
větší filet z lososa ideálně z ekologického zemědělství (cca 300 g)
-
Na teriyaki omáčku:
-
1/2 hrnku sojové omáčky
-
1/4 hrnku vody
-
2 lžíce mirin (japonské sladké rýžové víno na vaření)
-
Mirin můžete nahradit saké a přidat trochu cukru
-
1/4 hrnku třtinového cukru
-
1 a 1/2 lžičky mletého zázvoru
-
1 a 1/2 lžičky mletého česneku (můžete použít 1 stroužek čerstvého)
-
1/2 lžíce kukuřičného škrobu
-
1 lžíce vody
Postup
1.
Nejprve si připravte teriyaki omáčku. V malé misce smíchejte lžíci vody se škrobem a odložte si zatím stranou. Zbylé ingredience dejte do hrnce a míchejte při středním výkonu dokud se cukr nerozpustí. Pokud už se dobře rozpustil, stáhněte výkon na minimum, přidejte škrob s vodou a za stálého míchání nechte pár minut probublávat. Po pár minutách byste měli být spokojený s konzistencí omáčky, která je takto hotová. Odložte si ji stranou a před servírováním ji můžete krátce prohřát.
2.
Filet z lososa si nakrájejte na co nejtenčí plátky, přibližně 4 mm silné. Kopírujte jako by řez po té delší straně. Cílem je dosáhnou dlouhého plátku, který se minimálně 1,5 x obtočí kolem svazečku enoki. Já nebyla ve své kuchyni a určitě bych volila nějaký dlouhý, široký a ostrý nůž, místo toho jsem měla klasický zavírací opinel, takže Vám se to určitě povede krásněji.
3.
Vezměte si svazek hub, odřízněte spodní koncovou část nohou, někdy to může být i 1/4 – 1/3 celé délky, která přijde na zmar. A rozdělte svazek na stejné díly, ideálně podle počtu plátků lososa. Teď už jen opatrně obtočit každý svazeček hub ve spodní části plátkem ryby a můžete krátce ze všech stran na středně silném výkonu restovat. Stačí pár vteřin z každé strany, rybí maso v tenkých plátcích je hotové na pomyšlení a houbičkám prospěje co nejkratší čas vystavení na žáru. Pokud jsou plátky ryby silnější a nedrží příliš sami, můžete si pomoci nitkou, kterou po restování odstraníte.
4.
Servírujte přelité teriyaki omáčkou jako předkrm nebo jako hlavní jídlo s dušenou rýží.