Dýňový chléb bez hnětení
26. listopadu 2012
Velmi jsem si oblíbila chleby bez hnětení pro jejich jednoduchost a skvělý efekt, tak jsem s nimi začala trochu experimentovat … Zkoušela jsem přidat nastrouhaný celer, mrkev, cuketu nebo právě dýni, která vychází navíc velmi krásně vizuálně, pro její barvu. Vyzkoušejte sami a budu se těšit na reporty a další nápady… Já jsem nevydržela a chléb krájela ještě horký.
Také bych ráda docílila využití žitného kvásku v těchto receptech bez hnětení, ale recept je zatím ve vývoji, tak uvidíme.,)
15 minut
-
0
porce
Ingredience
-
200 ml vlažné vody
-
1/4 lžičky instantního droždí
-
1 a 1/4 lžičky soli
-
1 lžička mletého kmínu
-
1 lžička mletého koriandru
-
1 a 1/2 hrnku (220 g) pšeničné celozrnné mouky
-
1 a 1/2 hrnku (220 g) pšeničné hladké mouky
-
215 g syrové dýně (hokaido i se slupkou) nastrouhané
-
plus mouku na vál (vyzkoušejte kukuřičnou, chléb je křupavější a chutná skvěle)
Postup
1.
Smíchejte všechny ingredience vařečkou nebo robotem a vznikne Vám řídké a lepivé těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte 12-16 hodin kynout, ideálně přes noc.
2.
Druhý den ráno si na silně pomoučený vál pomocí stěrky přesuňte bublinkaté těsto, pomučte si také ruce nebo posypejte povrch a dlaněmi těsto roztáhněte na čtverec. Boční strany přehněte do středu, těsto znovu roztáhněte a opakujte ještě 2x (pokaždé otočte o 90°). Těsto přesuňte do vymazané formy, posypejte moukou a přikryté utěrkou nechte znovu vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, cca 1,5 hod.
Pokud je dostatečně husté, aby udrželo tvar bochníku, velmi se mi osvědčilo pečení v smaltovaném hrnci nebo keramické zapékací nádobě s víkem. Formu vyložte pečícím papírem, vložte bochník a po vykynutí pečte při 230°C 30 minut zaklopené víkem a na posledních 15 minut pečení sundejte poklici. Proces kynutí můžete urychlit v lehce zahřáté troubě.
Vykynuté těsto ve formě pečte v předehřáté troubě na 210°C přibližně 45-50 minut. Můžete otestovat poklepem, hotový chléb zní dutě. Nechte vychladnout na mřížce.
Pokud je dostatečně husté, aby udrželo tvar bochníku, velmi se mi osvědčilo pečení v smaltovaném hrnci nebo keramické zapékací nádobě s víkem. Formu vyložte pečícím papírem, vložte bochník a po vykynutí pečte při 230°C 30 minut zaklopené víkem a na posledních 15 minut pečení sundejte poklici. Proces kynutí můžete urychlit v lehce zahřáté troubě.
Vykynuté těsto ve formě pečte v předehřáté troubě na 210°C přibližně 45-50 minut. Můžete otestovat poklepem, hotový chléb zní dutě. Nechte vychladnout na mřížce.