Ramen
8. října 2019
A třetí polévka v této řadě podzimu 2019 je Ramen, který asi většina z vás zná, ale přeci jen pro začátečníky, je to polévka založená na vývaru a nudlích, která původně přišla z Číny, ale zaplavila postupně celou Asii. Je to vlastně obdoba českého vývaru s nudličkami, ale díky použitým surovinám dostává, pro nás exotický ráz. Jen na rozdíl od našeho vývaru se servíruje ve velké misce jako hlavní jídlo.
Pokud se nebavíme o její instantní verzi, jde o skvělé zdravé jídlo, které naplní všechny vaše potřeby. Doplní minerály a vitamíny do těla. I soba nudle jsou zdravé a bezlepkové těstoviny z pohankové mouky. Houby shitake, hlíva ústřičná, enoki a také různé mořské řasy, které se tradičně přidávají, dodají téhle polévce další body v žebříčku hodnocení zdravých jídel.
Ramen je možné připravit kuřecí, hovězí, vepřový, ale i třeba vegetariánský s tofu a miso pastou.
Ingredience
Na polévku
-
800 g vepřového bůčku, ramínka, případně i žebra
-
2 lžíce ghí
-
1 cibule
-
4 stroužky česneku
-
2 cm kořene zázvoru, pokrájeného na plátky
-
(kousek řasy kombu, 8 cm)
-
6 houbiček shitake
-
3-4 jarní cibulky
-
hrst císařského hrášku
-
2 -3 pak choi, rozkrojené podélně na polovinu a větší na čtvrtiny
-
4 vejce
-
200 g pohankových soba nudlí
-
4 lžíce sójové omáčky
-
1 lžíce rybí omáčky, nebo podle chuti
-
1 lžíce sezamového oleje
-
2 lžíce mirin (sladké japonské rýžové víno)
-
1 lžíce limetové šťávy
Na servírování
-
čerstvý koriandr
-
sezamová semínka
-
sójové výhonky
Postup
Ve větším hrnci na rozpáleném ghí orestujte maso ze všech stran, aby se hezky zatáhlo. Zalijte ho 1 litrem horké vody, přidejte rozpůlenou cibuli, 4 stroužky česneku, kořen zázvoru pokrájeného na tenké plátky, řasu kombu a přiveďte k varu. Pak výkon stáhněte a pomalu táhněte několik hodin, ale klidně i 8. Podle potřeby přidejte více horké vody.
Asi 30 minut před tím, než chcete polévku servírovat vývar slijte. Maso dejte stranou a později pokrájejte a ostatní ingredience vyhoďte. Vývar vraťte zpět do hrnce, přidejte houby (čerstvé nebo předem namočené sušené), pokrájenou jarní cibulku, hrášek, pak choi, sójovou omáčku, rybí omáčku, sezamový olej, mirin a jemně ještě táhněte.
Mezitím si dejte vařit silně osolenou vodu na soba nudle. Vařte je podle návodu na obale, aby byly aldente. A také dejte vařit 4 vejce. Studená vejce z lednice ponořte do vroucí vody a jemně je vařte 7 minut, aby byla naměkko. Po uvaření je ochlaďte ve studené vodě.
Vývar dochuťte. Když jsou nudle hotové, rozdělte je do misek. Do každé dejte zeleninu, houby, maso které jste vyjmuli z vývaru a nakrájeli na plátky, oloupaná vejce rozkrojená na polovinu a vše zalijte vývarem. Servírujte s čerstvým koriandrem, výhonky a sezamovými semínky.