instagram @kitchenettehome

Pražský koláč s opilými hruškami

Pražský koláč s opilými hruškami

Musím vám sem tenhle recept rychle nasdílet, dokud je ještě podzim a máte náladu na hrušky a ne plnou hlavu vánočních příprav a cukroví. Kdo mě sleduje na Instagramu, tak pravděpodobně hned pochytil odkud vítr vane.

Tenhle koláč jsme upekla na náš podzimní gastrokroužek a tak jste ho mohli vidět ne jen na sítích, ale taky třeba v listopadovém Foodu. Jsem ráda, že jsem si tam v té krásné slunečné podzimní atmosféře pár fotek cvakla a mohu tu s vámi tenhle pražský koláč sdílet. U nás doma se nikdy nepekl, ale mám ho hodně spojený s dětstvím. Byl čas, kdy jsem ho milovala a neustále vyhledávala. Tak jsem vlastně šťastná, že jsem si mohla vyvolat tyhle hezké vzpomínky, zařadit ho na blog jako motýla do sbírky krásných artefaktů a dodat mu trošku moderního twistu v podobě opilých hrušek. Jinak si ho upéct samozřejmě můžete v klasické verzi, jen s krémem.

45 minut - 2 koláče porce
Pražský koláč s opilými hruškami

Ingredience

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky

  • 300 g polohrubé mouky

  • 30 g droždí

  • 3 lžíce krupicového cukru

  • 150 ml vlažného mléka

  • 250 ml řeckého jogurtu

  • 1 vejce

  • citronová kůra

  • 1/2 lžičky mleté vanilky

  • 4 cl rumu

  • špetka soli

  • 1 vejce na potření koláče

Na drobenku:

  • 100 g hrubé mouky

  • 60 g krupicového cukru

  • 1 lžička skořice

  • 60 g másla

Na krém:

  • 200 ml mléka

  • 1 sáček vanilkového cukru

  • 1 vrchovatá lžíce škrobové moučky

  • 3 lžíce moučkového cukru

  • 100 g másla

  • 500 ml 33 % smetany ke šlehání

Na hruškovou náplň:

  • 4 pevnější hrušky

  • 2 lžíce másla

  • 2 lžíce sherry (může být i koňak nebo třeba dezertní víno)

  • špetka soli

Pražský koláč s opilými hruškami

Postup

1.

Droždí smíchejte v zadělávací míse s cukrem a vlažným mlékem. Přidejte jogurt, vejce, citronovou kůru, vanilku, rum, špetku soli, promíchejte a přidejte mouku. Vypracujte hladké těsto, které nechte na teplém místě hodinu kynout. Já mám ještě raději odložené kynutí přes noc v lednici. Struktuře těsta to vždy prospěje.

2.

Vykynuté těsto rozdělte na dvě části, krátce prohněťte. Vytvoř z nich dva kulaté koláče, lehce je zploštěte a nechte je na plechu kynout. Poté je potřeme prošlehaným vejcem a posypeme bohatě drobenkou. Tu si připravíme tradičním postupem, smícháním všech ingrediencí a prohnětením.

3.

Pečte v předehřáté troubě na 170 °C do zlata.
Mezitím si připravte krém. V třetině mléka rozmíchejte škrob, cukr a vanilku. Zbylé mléko zahřejte a za stálého míchání k němu přidejte škrobovou směs. Z volna vařte pár minut a nezapomeňte stále míchat. Směs odstavte a nechte vychladnout.

4.

Šlehačku ušlehejte dotuha a opatrně ji vmíchejte do vychladlého vanilkového krému. 
Připravte si hruškovou náplň. Oloupejte je, zbavte jádřince a nakrájejte na tenčí měsíčky. Ve větší pánvi rozpusťte máslo, přidejte hrušky, špetku soli a sherry. Pomalu restujte, dokud hrušky lehce nezměknou a šťáva se z velké části neodpaří. Odstavte a nechte vychladnout. 

5.

Upečené koláče přikryjte utěrkou a nechte úplně vychladnout. Poté je rozřízneme a naplníme krémem.

Pražský koláč s opilými hruškami
Newsletter