Tenhle koláč jsme upekla na náš podzimní gastrokroužek a tak jste ho mohli vidět ne jen na sítích, ale taky třeba v listopadovém Foodu. Jsem ráda, že jsem si tam v té krásné slunečné podzimní atmosféře pár fotek cvakla a mohu tu s vámi tenhle pražský koláč sdílet. U nás doma se nikdy nepekl, ale mám ho hodně spojený s dětstvím. Byl čas, kdy jsem ho milovala a neustále vyhledávala. Tak jsem vlastně šťastná, že jsem si mohla vyvolat tyhle hezké vzpomínky, zařadit ho na blog jako motýla do sbírky krásných artefaktů a dodat mu trošku moderního twistu v podobě opilých hrušek. Jinak si ho upéct samozřejmě můžete v klasické verzi, jen s krémem.
Pražský koláč s opilými hruškami
20. listopadu 2019
Musím vám sem tenhle recept rychle nasdílet, dokud je ještě podzim a máte náladu na hrušky a ne plnou hlavu vánočních příprav a cukroví. Kdo mě sleduje na Instagramu, tak pravděpodobně hned pochytil odkud vítr vane.
Ingredience
Na těsto:
-
300 g hladké mouky
-
300 g polohrubé mouky
-
30 g droždí
-
3 lžíce krupicového cukru
-
150 ml vlažného mléka
-
250 ml řeckého jogurtu
-
1 vejce
-
citronová kůra
-
1/2 lžičky mleté vanilky
-
4 cl rumu
-
špetka soli
-
1 vejce na potření koláče
Na drobenku:
-
100 g hrubé mouky
-
60 g krupicového cukru
-
1 lžička skořice
-
60 g másla
Na krém:
-
200 ml mléka
-
1 sáček vanilkového cukru
-
1 vrchovatá lžíce škrobové moučky
-
3 lžíce moučkového cukru
-
100 g másla
-
500 ml 33 % smetany ke šlehání
Na hruškovou náplň:
-
4 pevnější hrušky
-
2 lžíce másla
-
2 lžíce sherry (může být i koňak nebo třeba dezertní víno)
-
špetka soli
Postup
Droždí smíchejte v zadělávací míse s cukrem a vlažným mlékem. Přidejte jogurt, vejce, citronovou kůru, vanilku, rum, špetku soli, promíchejte a přidejte mouku. Vypracujte hladké těsto, které nechte na teplém místě hodinu kynout. Já mám ještě raději odložené kynutí přes noc v lednici. Struktuře těsta to vždy prospěje.
Vykynuté těsto rozdělte na dvě části, krátce prohněťte. Vytvoř z nich dva kulaté koláče, lehce je zploštěte a nechte je na plechu kynout. Poté je potřeme prošlehaným vejcem a posypeme bohatě drobenkou. Tu si připravíme tradičním postupem, smícháním všech ingrediencí a prohnětením.
Pečte v předehřáté troubě na 170 °C do zlata.
Mezitím si připravte krém. V třetině mléka rozmíchejte škrob, cukr a vanilku. Zbylé mléko zahřejte a za stálého míchání k němu přidejte škrobovou směs. Z volna vařte pár minut a nezapomeňte stále míchat. Směs odstavte a nechte vychladnout.
Šlehačku ušlehejte dotuha a opatrně ji vmíchejte do vychladlého vanilkového krému.
Připravte si hruškovou náplň. Oloupejte je, zbavte jádřince a nakrájejte na tenčí měsíčky. Ve větší pánvi rozpusťte máslo, přidejte hrušky, špetku soli a sherry. Pomalu restujte, dokud hrušky lehce nezměknou a šťáva se z velké části neodpaří. Odstavte a nechte vychladnout.
Upečené koláče přikryjte utěrkou a nechte úplně vychladnout. Poté je rozřízneme a naplníme krémem.