instagram @kitchenettehome

Kolečka se slaným karamelem

Kolečka se slaným karamelem

Tady mám pro vás další slibovaný recept na cukroví. Myslím, že název i fotografie mluví za vše a není třeba vás příliš lákat. Obzvlášť milovníky slaného karamelu. Tentokrát není třeba v úvodu příliš něco vysvětlovat, protože recept je snadný, celkem rychlý a tak jsem zvědavá, kolik z vás jej letos vyzkouší! 

Toto množství je na dva plechy již slepených hotových koleček. Ať se vám vydaří a vykouzlí úsměv na tvářích vašich nejbližších! Krásné svátky všem!

Kolečka se slaným karamelem

Ingredience

Ingredience na těsto:

  • 320 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky

  • 160 g mletých vlašských ořechů

  • 160 g moučkového cukru

  • 240 g másla

  • 3 lžíce rumu

Ingredience na krém:

  • 150 g třtinového cukru

  • 250 ml smetany na šlehání 33%

  • 250 g změklého másla

  • mořská sůl

Ingredience na polevu:

  • 160 g čokolády (já použila Michel Cluizel Elianza Kayambe 72%)

    Koupit
  • 110 g másla

Ingredience na ozdobu:

  • vločková sůl

Kolečka se slaným karamelem

Postup

1.

Smíchejte všechny ingredience na těsto a pomocí robotu nebo ručně vypracujte vše v kompaktní hmotu. Zabalte ji do fólie a nechte odpočinout alespoň hodinu nebo i do druhého dne.

2.

Připravte si karamelový krém. I ten je možné připravit předem. Rozpusťte si cukr v tenkostěnném hrnci na karamel. Postupujte opatrně a raději pomalu, aby se cukr nepřipálil. Jakmile je karamel hotový, přidejte smetanu, sůl podle chuti a míchejte i lehce zahřívejte, dokud se vše nespojí v jednotný karamelový krém. Nyní už zbývá jen krém nechat vychladnout a postupně vmíchat do předem vyšlehaného změklého másla. 

3.

Troubu předehřejte na 170°C a připravte si plechy vyložené pečícím papírem. Těsto vyválejte na lehce pomoučeném vále na plát silný přibližně 3-4 mm a vykrajujte požadované tvary. Pečte přibližně 20 minut.

4.

Jakmile "kolečka" vychladnou, můžete je začít plnit krémem. Já ráda používám cukrářský sáček, ale můžete postupovat klidně i postaru a potírat krém nožem.

5.

Připravte si polevu. Ve vodní lázni pomalu rozpusťte čokoládu spolu s máslem. Promíchejte, nechte krátce vychladnout téměř až na tělesnou teplotu a krémem slepované cukroví v polevě namáčejte, popřípadě i ozdobte krystalky či vločkami soli. Dávejte na plech vyložený pečícím papírem či rošt, nechte polevu ztuhnout a pak už můžete odložit v dóze do chladu.

Kolečka se slaným karamelem
Kolečka se slaným karamelem
Kolečka se slaným karamelem
Kolečka se slaným karamelem
Kolečka se slaným karamelem
Kolečka se slaným karamelem
Kolečka se slaným karamelem
Kolečka se slaným karamelem
Kolečka se slaným karamelem
Kolečka se slaným karamelem
Newsletter