Toto množství je na dva plechy již slepených hotových koleček. Ať se vám vydaří a vykouzlí úsměv na tvářích vašich nejbližších! Krásné svátky všem!
Kolečka se slaným karamelem
12. prosince 2017
Tady mám pro vás další slibovaný recept na cukroví. Myslím, že název i fotografie mluví za vše a není třeba vás příliš lákat. Obzvlášť milovníky slaného karamelu. Tentokrát není třeba v úvodu příliš něco vysvětlovat, protože recept je snadný, celkem rychlý a tak jsem zvědavá, kolik z vás jej letos vyzkouší!
Ingredience
Ingredience na těsto:
-
320 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
-
160 g mletých vlašských ořechů
-
160 g moučkového cukru
-
240 g másla
-
3 lžíce rumu
Ingredience na krém:
-
150 g třtinového cukru
-
250 ml smetany na šlehání 33%
-
250 g změklého másla
-
mořská sůl
Ingredience na polevu:
-
Koupit
160 g čokolády (já použila Michel Cluizel Elianza Kayambe 72%)
-
110 g másla
Ingredience na ozdobu:
-
vločková sůl
Postup
Smíchejte všechny ingredience na těsto a pomocí robotu nebo ručně vypracujte vše v kompaktní hmotu. Zabalte ji do fólie a nechte odpočinout alespoň hodinu nebo i do druhého dne.
Připravte si karamelový krém. I ten je možné připravit předem. Rozpusťte si cukr v tenkostěnném hrnci na karamel. Postupujte opatrně a raději pomalu, aby se cukr nepřipálil. Jakmile je karamel hotový, přidejte smetanu, sůl podle chuti a míchejte i lehce zahřívejte, dokud se vše nespojí v jednotný karamelový krém. Nyní už zbývá jen krém nechat vychladnout a postupně vmíchat do předem vyšlehaného změklého másla.
Troubu předehřejte na 170°C a připravte si plechy vyložené pečícím papírem. Těsto vyválejte na lehce pomoučeném vále na plát silný přibližně 3-4 mm a vykrajujte požadované tvary. Pečte přibližně 20 minut.
Jakmile "kolečka" vychladnou, můžete je začít plnit krémem. Já ráda používám cukrářský sáček, ale můžete postupovat klidně i postaru a potírat krém nožem.
Připravte si polevu. Ve vodní lázni pomalu rozpusťte čokoládu spolu s máslem. Promíchejte, nechte krátce vychladnout téměř až na tělesnou teplotu a krémem slepované cukroví v polevě namáčejte, popřípadě i ozdobte krystalky či vločkami soli. Dávejte na plech vyložený pečícím papírem či rošt, nechte polevu ztuhnout a pak už můžete odložit v dóze do chladu.