instagram @kitchenettehome

Kokosové mléko

Kokosové mléko

Pokud byste zatoužili po domácím kokosovém mléku, není nic snazšího a rychlejšího. Já osobně mám někdy trochu nedůvěru k těmto druhům kupovaných produktů, a tak jsem začala pro děti vařit kaši z quinoi a kokosového mléka, které jsem si začala připravovat sama. 

Postup je stejný, jako při výrobě mandlového či ovesného mléka. Úplně jednoduše rozmixujete pomocí blenderu dužinu, ať už čerstvou nebo strouhaný sušený kokos spolu s vodou do hladka a pak přecedíte přes plátýnko. V lednici takto vydrží několik dní.
Pokud máte jeden z těch výkonných mixérů, jako je Vitamix nebo Thermomix, podaří se Vám dužinu rozmixovat úplně najemno, a tak můžete toto mléko použít včetně dužiny například na přípravu obilné kaše. Mléko bude jen o něco hustější, ale využijete tak celý kokos. Pokud budete mléko cedit přes plátýnko, dužinu můžete využít stejně jako dužinu při výrobě domácího mandlového mléka na přípravu veganského korpusu pro tartaletky.

10 minut
Kokosové mléko

Ingredience

  • 1 zralý kokos nebo sušený strouhaný cca 200 g

  • 500 - 600 ml vody

  • (plátýnko)

    Koupit
Kokosové mléko

Postup

1.

Dužinu jednoho zralého kokosu vyloupejte a dejte spolu s vodou do blenderu. Použijte program na smoothie nebo prostě jen rozmixujte obsah mixéru do hladka.

2.

Nyní budete potřebovat cedník a jemné plátýnko. Obsah mixéru přes toto plátýnko přeceďte a na závěr i důkladně vyždímejte. Hotové mléko můžete okamžitě použít nebo uložit v uzavřené nádobě v lednici. Během chvíle se oddělí v mléku bílý tuk a kokosová voda, to je přirozený proces. Vypadá to stejně, jako když otevřete konzervu kupovaného kokosového mléka, na vrchu je pár centimetrů silná tuhá vrstva a pod ní téměř průzračná však lehce mléčná tekutina.

Kokosové mléko
Kokosové mléko
Kokosové mléko
Kokosové mléko
Kokosové mléko
Kokosové mléko
Newsletter