instagram @kitchenettehome

Malfatti s ricottou a špenátem

Malfatti s ricottou a špenátem

Je to moc fajn a svěží alternativa nočků. Není to složité, ale trochu časově náročné, to přiznávám. Při troše logistiky se to ale zvládnout dá, každopádně špenátové malfatti stojí za to.)

.
30 minut - 4 porce
Malfatti s ricottou a špenátem

Ingredience

  • na malfatti:
  • 15 g másla
  • 2 drobně pokrájené šalotky
  • 115 g čerstvého špenátu bez tuhých stonků
  • 340 g ricotty, okapané na cedníku cca 2 hodiny
  • 55 g parmezánu plus na posypání
  • 1 celé vejce a jeden žloutek
  • špetka muškátového oříšku (pro děti vynechejte)
  • 1/2 lžičky strouhané citrónové kůry
  • 4 lžíce hrubé mouky plus na pomoučení (originálně v receptu pšeničná, použila jsem celozrnnou špaldovou krupici)
  • na omáčku:
  • 900 g čerstvých zralých rajčat nebo hotové passaty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce cibule krájené na kostičky
  • 2 stroužky česneku na plátky nebo propasírovaného
  • 1 lžíce jemně nasekané bazalky
Malfatti s ricottou a špenátem

Postup

1. Na rajčatovou omáčku dejte rajčata do hrnce, s 1 dcl vody rozvařte do měkka a rozmixujte nebo propasírujte (já vždy šetřím čas, tak je můj pomocník tyčový mixér).
2. Na pánvi s olejem orestujte cibulku do měkka, přidejte česnek a ještě 2-3 minuty restujete. Vmíchejte pyré z rajčat, bazalku, sůl a pepř podle chuti, za občasného míchání nechte jemně vařit dalších 20-30 minut, záleží jak vodnatá byla rajčata, jde o to, aby se omáčka trochu zredukoval, zhoustla a získala na plné chuti.
3. Ve velké pánvi poduste šalotky na másle do měkka, vmíchejte špenát a nechte změknout, osolte, opepřete a na cedníku obsah pánve nechte okapat a vychladnout. Pak vše jemně nasekejte.
4. Ve velké míse důkladně promíchejte ricottu, parmezán, vejce, muškátový oříšek a citrónovou kůru. Přidejte nasekaný špenát.
5. Zlehka vmíchejte mouku, až vznikne pevnější a sušší těsto, nikoli však tuhé.
Připravte si lehce pomoučený plech a lžící, kterou namáčejte v horké vodě tvarujte noky malffaty, odkládejte je zatím na plech, zlehka je pomučte a nechte 2 hodiny odpočinou v chladničce.
6. Dejte vařit přibližně 4 litry osolené vody, když bude vařit, opatrně přesuňte malffaty do vody. Ohřejte omáčku. Jakmile noky vyplavou na hladinu, vařte ještě 6-7 minut. Uvařené noky vyndávejte děrovanou naběračkou, krátce nechte okapat a servírujte s rajčatovou omáčkou a parmezánem.

Malfatti s ricottou a špenátem
Malfatti s ricottou a špenátem
Malfatti s ricottou a špenátem
Malfatti s ricottou a špenátem
Newsletter