Malfatti s ricottou a špenátem
10. července 2012
Je to moc fajn a svěží alternativa nočků. Není to složité, ale trochu časově náročné, to přiznávám. Při troše logistiky se to ale zvládnout dá, každopádně špenátové malfatti stojí za to.)
Ingredience
-
na malfatti:
-
15 g másla
-
2 drobně pokrájené šalotky
-
115 g čerstvého špenátu bez tuhých stonků
-
340 g ricotty, okapané na cedníku cca 2 hodiny
-
55 g parmezánu plus na posypání
-
1 celé vejce a jeden žloutek
-
špetka muškátového oříšku (pro děti vynechejte)
-
1/2 lžičky strouhané citrónové kůry
-
4 lžíce hrubé mouky plus na pomoučení (originálně v receptu pšeničná, použila jsem celozrnnou špaldovou krupici)
-
na omáčku:
-
900 g čerstvých zralých rajčat nebo hotové passaty
-
2 lžíce olivového oleje
-
4 lžíce cibule krájené na kostičky
-
2 stroužky česneku na plátky nebo propasírovaného
-
1 lžíce jemně nasekané bazalky
Postup
1. Na rajčatovou omáčku dejte rajčata do hrnce, s 1 dcl vody rozvařte do měkka a rozmixujte nebo propasírujte (já vždy šetřím čas, tak je můj pomocník tyčový mixér).
2. Na pánvi s olejem orestujte cibulku do měkka, přidejte česnek a ještě 2-3 minuty restujete. Vmíchejte pyré z rajčat, bazalku, sůl a pepř podle chuti, za občasného míchání nechte jemně vařit dalších 20-30 minut, záleží jak vodnatá byla rajčata, jde o to, aby se omáčka trochu zredukoval, zhoustla a získala na plné chuti.
3. Ve velké pánvi poduste šalotky na másle do měkka, vmíchejte špenát a nechte změknout, osolte, opepřete a na cedníku obsah pánve nechte okapat a vychladnout. Pak vše jemně nasekejte.
4. Ve velké míse důkladně promíchejte ricottu, parmezán, vejce, muškátový oříšek a citrónovou kůru. Přidejte nasekaný špenát.
5. Zlehka vmíchejte mouku, až vznikne pevnější a sušší těsto, nikoli však tuhé.
Připravte si lehce pomoučený plech a lžící, kterou namáčejte v horké vodě tvarujte noky malffaty, odkládejte je zatím na plech, zlehka je pomučte a nechte 2 hodiny odpočinou v chladničce.
6. Dejte vařit přibližně 4 litry osolené vody, když bude vařit, opatrně přesuňte malffaty do vody. Ohřejte omáčku. Jakmile noky vyplavou na hladinu, vařte ještě 6-7 minut. Uvařené noky vyndávejte děrovanou naběračkou, krátce nechte okapat a servírujte s rajčatovou omáčkou a parmezánem.