instagram @kitchenettehome

Zlaté mléko - domácí lékárna

Zlaté mléko - domácí lékárna

Ani nás přes zimu neminula různá nachlazení a virózy. Dokonce jsme kvůli neštovicové záplavě ani neodjeli do teplých krajů, jak tradičně odlétáme kolem Vánoc a tak jsem měla alespoň příležitost si osvěžit různé babské rady, rodinné recepty a z teplých krajin také přináším recept alespoň na domácí medicínu, které mě naučila jedna skvělá Balinézanka. Já jsem velkým zastáncem přírodního léčení a věřím, že příroda kolem nás nám poskytuje obrovské množství léčivých látek v běžně dostupných plodinách. Tak až na Vás půjde zase chřipka, vyzkoušejte některý z těchto receptů. Věřím, že budete až překvapení z jejich okamžitých a silných účinků.
Tento článek jsem namísto článku o exotické thajské kuchyni, připravovala pro lednové vydání Marie Claire, tak přikládám i pdf. )

Pokud si pročtete účinky níže uvedených ingrediencí, není už příliš třeba vysvětlovat k čemu je takové mléko dobré. Kromě toho, že má protizánětlivé, antivirotické a relaxační účinky, podporuje hlavně vykašlávání!  Nezapomeňte při pití i na inhalaci u těchto teplých lektvarů.
Zlaté mléko je i moc dobré a tak jej i malé děti dobře přijímají. 

O ingrediencích
​Kurkuma
obsahuje kurkumin, který je známý jako silný antioxidant. Kurkuma má antibakteriální účinky a stimuluje funkci nadledvinek. Podporuje imunitní systém a zmírňuje kašel. V asijských zemích ji používají jako lék již dlouhá staletí, ale postupně se stává populární i ve zbytku světa pro své univerzální léčivé účinky.
Cayennský pepř působí proti nachlazení, chřipkám, virům i plísním. Podporuje trávení, snižuje bolest kloubů a působí proti migrénám i tvorbě hlenu. Cayennský pepř a obecně i ostatní chilli papričky jsou zdravé pro srdce a dlouhodobě chrání proti civilizačním onemocněním. A v neposlední řadě, jak každý zná, uvolňují zacpaný nos.
Černý pepř nebo cayennský pepř zintenzivňují účinky výše uvedených bylin.
Med má jedinečnou vlastnost která spočívá v schopnosti bojovat s infekcí na mnoha úrovních, kdy je pro bakterie velmi obtížné vytvořit resistenci. Používá kombinaci zbraní, včetně peroxidu vodíku, kyselost, osmotický účinek, vysokou koncentraci cukru a polyfenoly - z nichž všechny aktivně zabíjejí bakteriální buňky. Osmotický účinek, který je důsledkem vysoké koncentrace cukru v medu, čerpá vodu z bakteriálních buněk, dehydruje je a tím je ničí.
Patří k nejvíce trvanlivým potravinám, které umějí zabít téměř všechny typy bakterií.
Například med z manuky je antivirový, antibakteriální, antimikrobiální a protiplísňový. Ale obecně je dobré použít jakýkoli kvalitní med. Při tom si dejte pozor, abyste příliš vysokou teplotou neznehodnotily jeho cenné látky. Proto jej přidávejte do mléka či čaje až po lehkém vychladnutí.
Skořice, je jedním z nejsilnějších antioxidantů na světě a je zcela jistě super potravinou. Věděli jste, že čajová lžička raw medu a 1/4 lžičky skořice obvykle vyléčí rýmu během jednoho nebo dvou dnů?

10 minut - 1 porce
Zlaté mléko - domácí lékárna

Ingredience

  • 1 hrnek mléka (živočišného nebo jiného rostlinného)

  • 2 polévkové lžíce čerstvé kurkumy nebo 1 lžička mleté sušené

  • 1/2 lžičky skořice

  • špetka cayennského nebo černého pepře

  • 1 lžíce medu

  • 1 lžička másla

Zlaté mléko - domácí lékárna

Postup

1.

Zahřejte mléko v hrnci spolu s kořením, máslem a krátce povařte. Přeceďte mléko do sklenice a jakmile trochu zchladne, přidejte i med.

Newsletter