Zeleninová krémová polévka s čočkou
19. září 2012
Velmi lahodná a zdravá polévka, která vznikla náhodou, když jsem vařila “co dům dal” nebo spíše “co zahrada dala” a chtěla jsem navíc zapojit luštěniny.
Celý hrnec zmizel takřka před očima, že jsem ji skoro nestihla vyfotit.
Koriandr dodává výbornou tečku, ale pokud ho nemáte rádi, můžete v klidu vynechat.
Vařila jsem nepikantní verzi pro děti a manžel si stejně dává do každého jídla tabasco (snad i na palačinky), ale varianta s cayennským pepřem nebo chilli bude určitě taky skvělá na chladné večery.
40 minut
-
8
porcí
Ingredience
-
1 velká cibule, na kostičky
-
2 petržele, očištěných na kolečka nakrájené
-
5 mrkví, očištěných na kolečka nakrájených
-
3 řapíky celeru, pokrájených na cca 0,5 cm plátky
-
800 g rajčat (použila jsem dvě velká masitá)
-
olivový olej (máslo)
-
3 bobkové listy
-
3 snítky tymiánu, použijte jen lístečky a stonek zahoďte
-
250 g suché čočky (použila jsem hnědo-zelenou)
-
(1 l zeleninového vývaru)
-
čerstvý koriandr na servírování
Postup
1.
Den předem namočenou čočku si uvařte do měkka a neslévejte přebytečnou vodu.
2.
Ve velkém hrnci si na oleji (a másle) orestujte krátce cibuli, přidejte mrkev, petržel, celer a ještě restujte dalších 10 minut, občas zamíchejte.
3.
Přidejte rajčata pokrájená na větší kusy, zalijte vodou (nebo vývarem) jen tak, aby byla všechna zelenina potopená, přidejte tymián, bobkový list a jemně vařte dokud nebude mrkev měkká.
4.
Vyndejte bobkové listy a tyčovým mixérem nebo robotem polévku rozmixujte na jemný krém. Přidejte uvařenou čočku i s tekutinou co Vám zbyla, dokořeňte solí, pepřem podle chuti a krátce prohřejte. Popřípadě nařeďte vodou do požadované konzistence husté krémové polévky.
5.
Servírujte s lístky čerstvého koriandru, pokud ho máte rádi a pár kapkami olivového nebo například dýňového oleje.