16. října 2015
Toto je jeden z prvních receptů, který jsem začala doma připravovat ve vitamixu. Také jej už nějakou dobu slibuji těm, co vitamix také mají, takže tady konečně je.) Vitamix se často používá v RAW restauracích, protože má velký výkon a dokáže i zahřát, ale ne na bod varu. Teplota tu není kontrolovaná a nastavitelná, mixér jí dosahuje díky vysokému výkonu a počtu otáček. A když jsem s ním začala pracovat, snažila jsem se právě tyto vlastnosti využít. Proto šalotku a pak i česnek na začátku orestuji na tuku v malém hrnci, abychom se zbavili ostré chuti těchto ingrediencí za syrova a zároveň získali jejich příjemnou nasládlou a kořenící chuť po orestování. Všechny ostatní ingredience se už jen rozmixují a zahřejí na teplotu příjemnou k servírování, a tak si zachovají maximum vitamínů a jejich přirozené chuti.
Tento postup můžete simulovat i v hrnci. A nebo naopak pokud jste šťastnými vlastníky thermomixu, můžete celou polévku od A až po Z připravit v něm. (Postup pro Thermomix: Počáteční restování cibulky na maximální teplotu "Varoma" a pak už jen přidat zbývající ingredience, stáhnout výkon na 65-70°C a rozmixovat do hladka.)
Tento recept jsem připravovala na jaře a od Světa bedýnek jsem zrovna měla doma úžasný medvědí česneka, který jsem do polévky také použila. U medvědího česneku si dejte ale pozor na jeho ostré česnekové aroma. U polévky, jež neprojde varem, si tuto chuť uchová v plné intenzitě, proto buďte opatrní a přidejte ho jen trochu.)