instagram @kitchenettehome

Špenátovo-cuketová polévka plná vitamínů

Špenátovo-cuketová polévka plná vitamínů

Toto je jeden z prvních receptů, který jsem začala doma připravovat ve vitamixu. Také jej už nějakou dobu slibuji těm, co vitamix také mají, takže tady konečně je.) Vitamix se často používá v RAW restauracích, protože má velký výkon a dokáže i zahřát, ale ne na bod varu. Teplota tu není kontrolovaná a nastavitelná, mixér jí dosahuje díky vysokému výkonu a počtu otáček. A když jsem s ním začala pracovat, snažila jsem se právě tyto vlastnosti využít. Proto šalotku a pak i česnek na začátku orestuji na tuku v malém hrnci, abychom se zbavili ostré chuti těchto ingrediencí za syrova a zároveň získali jejich příjemnou nasládlou a kořenící chuť po orestování. Všechny ostatní ingredience se už jen rozmixují a zahřejí na teplotu příjemnou k servírování, a tak si zachovají maximum vitamínů a jejich přirozené chuti. 

Tento postup můžete simulovat i v hrnci. A nebo naopak pokud jste šťastnými vlastníky thermomixu, můžete celou polévku od A až po Z připravit v něm. (Postup pro Thermomix: Počáteční restování cibulky na maximální teplotu "Varoma" a pak už jen přidat zbývající ingredience, stáhnout výkon na 65-70°C a rozmixovat do hladka.)

Tento recept jsem připravovala na jaře a od Světa bedýnek jsem zrovna měla doma úžasný medvědí česneka, který jsem do polévky také použila. U medvědího česneku si dejte ale pozor na jeho ostré česnekové aroma. U polévky, jež neprojde varem, si tuto chuť uchová v plné intenzitě, proto buďte opatrní a přidejte ho jen trochu.) 

10 minut
Špenátovo-cuketová polévka plná vitamínů

Ingredience

  • 3 šalotky

  • 2 stroužky česneku

  • lžíce přepuštěného másla nebo kvalitního oleje

  • 2 střední mladé cukety

  • 200 g balení mladého špenátu

  • 250 ml sladké smetany

  • vývar podle potřeby

  • mořská sůl

  • čerstvě mletý pepř podle chuti

  • (medvědí česnek podle chuti a sezóny)

Špenátovo-cuketová polévka plná vitamínů

Postup

1.A

V malém hrnci na přepuštěném másle nebo jiném rostlinném oleji orestujte šalotky krájené na kostičky do měkka. Přidejte česnek pasírovaný nebo krájený na plátky a ještě krátce restujte. Tento základ dejte do mixéru Vitamix.

1.B

Ve větším hrnci na přepuštěném másle nebo jiném rostlinném oleji orestujte šalotky krájené na kostičky do měkka. Přidejte česnek pasírovaný nebo krájený na plátky a ještě krátce restujte.

2.A

Přidejte všechen dobře propraný špenát, cuketu pokrájenou na větší kostky, pokud máte chuť a máte po ruce medvědí česnek, přidejte pro větší ostrost i ten a přibližně 1/2 l vývaru nebo vody na doředění. Mixér nastavte na funkci polévka a zapněte. Když program skončí, polévku dochuťte solí, pepřem, přidejte smetanu a ještě jednou spusťte na program polévka. Polévku podle potřeby můžete ještě naředit vývarem, aby měla požadovanou konzistenci.

2.B

Do hrnce přidejte dobře propraný špenát, cuketu pokrájenou na menší kostky, pokud máte chuť a máte po ruce medvědí česnek, přidejte pro větší ostrost i ten a přibližně 1/2 l vývaru nebo vody na doředění. Začněte polévku zahřívat a dříve než dosáhne varu ji pomocí ponorného mixéru nebo blenderu rozmixujte na jemný krém. Přidejte sůl podle chuti, popřípadě pepř a smetanu. Vše dobře promíchejte a prohřejte. Polévka nemusí projít varem, špenát i cuketa mají jemnou chuť a zachováte tak maximum vitamínů. Podle potřeby ji můžete naředit vývarem na požadovanou konzistenci. Nezahušťuji ji, jen ji nechám přirozeně hustou na základě rozmixované zeleniny. Tímto postupem simulujete postup přípravy polévky ve vitamixu, kdy zelenina neprochází varem. 

3.

Na servírování orestujte vaše oblíbené pečivo a případně i semínka či oříšky.

Komentář k receptu:

Komentář a tipy k receptu připravila výživová poradkyně Věra Burešová z NATURHOUSE.

Medvědí česnek funguje jako výborný antioxidant, používá se k pročištění ledvin. Tím, že má zahřívací účinky je skvělý na zimu v období chřipek a nachlazení.
Celkově je polévka velmi zdravá, protože i cuketa a špenát mají velké množství vitamínů a minerálů důležitých pro lidské tělo. Rozmixované pyré je dobré pro trávicí systém.
Celkově se polévka hodí spíše k obědu, zvláště když do ní budeme přidávat semínka či oříšky, která obsahují kvalitní bílkovinu i kvalitní tuky. Na večer bych doporučila spíše lehčí typ bílkoviny, např. vaječný bílek.
Na odlehčení polévky doporučuji místo smetany použít bílý jogurt nebo ve vodě rozmixované bílé tofu. 

Špenátovo-cuketová polévka plná vitamínů
Špenátovo-cuketová polévka plná vitamínů
Špenátovo-cuketová polévka plná vitamínů
Špenátovo-cuketová polévka plná vitamínů
Špenátovo-cuketová polévka plná vitamínů
Newsletter