Spolu s kamarády, mladým manželským párem z blogu kitchenstory.cz, navštěvujeme takový příjemný "gastro kroužek", který pořádá Lukáš Hejlík. Sejdou se tam všichni možní nadšenci dobrého jídla, další bloggeři, redaktoři či šéfredaktoři z různých food časopisů, ... a každý z nás připraví jeden chod v degustačních porcích na dané téma pro všechny. Je to vždycky velká sranda, pro mě večer plný relaxace při vaření, pokaždé jiné místo a i někdo nový.) Ale proč o tom píši? Kromě toho, že je to zajímavé, před pár měsíci bylo téma thajská kuchyně. Já připravovala mangovo-papájový salát s koriandrem, mátou, smaženou cibulkou a kešu. Všechny chody byly jedna velká dobrota! Zúčastnil se také náš rodinný kamarád Luboš Rychvalský, skvělý kuchař a majitel již zaniklé restaurace Dahab a udělal pro nás skvělý tuňákový tatarák, který byl hodně podobný tomuto. Luboš navíc na sucho orestoval nevařenou jasmínovou rýži spolu s kafrovými listy, citrónovou trávou a bůh ví čím ještě dalším voňavým, pak samotnou a navoněnou rýži v thermomixu rozsekal na jemné křupavé a voňavé granulky, které do tataráku zamíchal. Zdobil jej na tenounké nudličky nakrájeným cukrovým hráškem. Bylo to skvělé!
Tatarák z tuňáka
11. dubna 2015
Chtěla jsem zde rozšířit kategorii receptů na malá jedno-soustová jídla, která se mohou podávat s aperitivem jako takový ten malý předkrm, který nezasytí, ale naopak spolu se skleničkou bublinek připraví Vaše chuťové pohárky a ještě více je navnadí. Velmi se mi líbí francouzská tradice, která velí se ještě před večeří s přáteli sejít na malý aperitiv. Navíc mám po aperitivu ráda ten příjemný pocit hladu v žaludku, než člověk zasedne ke stolu. Tatarák z tuňáka mi připadá úplně ideální. Je svěží, lehký a plný chutí. Stačí udělat opravdu malé porcičky, třeba jen na lžičku.)
Ingredience
-
300 g čerstvého tuňáka v sashimi kvalitě
-
1 šalotka krájená najemno
-
1/2 lžičky sezamového oleje
-
1/2 lžičky jemně strouhaného zázvoru
-
1 lžička sójové omáčky
-
pár kapek rybí omáčky
-
šťáva z jedné limety nebo půl citrónu
-
chilli podle chuti, jemně pokrájet
-
hrst čerstvého koriandru
-
pokud máte čerstvou mátu je na doplnění taky skvělá
Na servírování:
-
okurka nebo malé salátové listy
-
avokádo
-
sezamová semínka černá či bílá
-
(čerstvé klíčky)
-
(jarní cibulka nebo cukrový hrášek na jemné nudličky krájený)
-
a sklenička nějakých dobrých bublinek :-)
Postup
Do malé mističky si připravte najemno pokrájenou šalotku, sezamový olej, jemně strouhaný zázvor, sójovou omáčku, rybí omáčku, chilli a promíchejte.
Pomocí ostrého nože si pokrájejte tuňáka na jemné malé kostičky. Přidejte maso k již připravené směsi. Připravte si servírování. Já mám ráda terčík z tenkých plátků okurek, jak je vidět na videu, které dodají svěží chuť, ale můžete také zvolit malé listy ze středu salátu. Malý římský salát je na to ideální nebo například pokud milujete čekanku, jejíž listy připomínající lodičku, se také skvěle hodí. Nebo jen lžičku a ozdobu.
Když máte všechno připravené, do směsi tuňáka přidejte jemně pokrájený čerstvý koriandr a limetkovou či citrónovou šťávu. Tataráček ochutnejte, většinou není potřeba už solit díky sójovce, ale záleží na Vás.) Koriandr přidáváme až na závěr, aby měl stále svěží chuť i barvu a citrón či limetku proto, aby mělo maso z tuňáka stále pěknou barvu. Kyselina citrusů totiž po čase barvu masa změní a už není tak pěkná a atraktivní, ale spíše šedivá, tak aby při servírování bylo vše dokonalé.)
Tvarovací kroužek nebo vykrajovací formičku dejte na okurkový terčík a naplňte tatarákem, jemně zarovnejte a příliš netlačte, abyste zbytečně nevymačkali šťávu. Tvořítko opatrně vysuňte a porci dozdobte sezamovými semínky, kouskem avokáda nebo jarní cibulky.