instagram @kitchenettehome

Káva Robusta. Proč se vlastně pěstuje?

Káva Robusta. Proč se vlastně pěstuje?

O dobré Robustě se tvrdí, že je jako Yetti. Hodně lidí o ní mluví, ale ještě nikdo ji nepil. Opravdu si ale plody kávovníku statného zaslouží takové posměšky? A v čem je vlastně Robusta horší, než mnohem oblíbenější Arabica?
Na úvod troška teorie. Na naší planetě roste asi 100 druhů kávovníků, z nichž nejvýznamnější jsou tyto čtyři: arabský (coffea arabica), statný (coffea canephora), liberijský (coffea liberica) a šari (coffea excelsa).
Ačkoliv kávu lze vyrobit z plodů všech těchto keřů, za více než 97 % celosvětové produkce kávy jsou zodpovědné jenom dva z nich – kávovník arabský a kávovník statný. Zatímco z toho prvního získáváme směs zvanou Arabica, z toho druhého Robusta. Zatímco o té první se mluví v superlativech, tu druhou milovníci kávy často zesměšňují. V čem je mezi nimi rozdíl?

Kávovník arabský – Arabica
Kávovník arabský je z pěstitelského hlediska hodně náročnou rostlinou. Vyhovují mu mírnější teploty okolo 20 °C a nadmořská výška cca 1 300 metrů nad mořem. První plody svému majiteli přinese až po 5 - 6 letech a navíc se musejí sbírat ručně – výběrovým česáním.
Arabica obsahuje docela málo kofeinu (1,5 %), má výrazné aroma a jemnou příjemnou chuť.

Kávovník statný – Robusta
Kávovník statný je pro pěstitele mnohem pohodlnější rostlinou. Vyhovuje mu teplejší podnebí v nízkých nadmořských výškách, nejčastěji se s ním proto setkáte v rovníkových oblastech. Ač původem ze střední Afriky, jeho největším pěstitelem je v dnešní době Vietnam.
První plody kávovník statný plodí už po 2 - 3 letech, je jich navíc výrazně více, než v případě Arabicy. Obsahují dvakrát víc kofeinu (3 %), jejich chuť je těžká, zemitá, pro někoho až nepříjemná.
Z uvedeného vyplývá, že Arabica je luxusnější, voňavější, chutnější,… jednoduše lepší. Pokud pijete kávu kvůli její chuti, pokud je pro Vás gastronomickým zážitkem, pak určitě volte Arabicu. Užijete si ji mnohem více – samozřejmě za předpokladu, že Vám ji v kavárně dobře připraví.
Spousta lidí ale pije kávu pro její stimulační účinky. Krátce předtím, než jdou do práce. Nebo během pracovní doby. V takovém případě pro vás bude lepší Robusta. Sice si ji tak nevychutnáte, ale vysoký obsah kofeinu Vás parádně nakopne. Pokud navíc máte Robustu dobře připravenou, může Vám i ta nabídnout příjemný chuťový zážitek.
O kávě a její přípravě by se dalo povídat celé hodiny. Společnost Coffee Revolution právě proto pořádá školení pro začátečníky i pokročilé, kde si o kávě budete podrobně povídat celý den. Více informací o školeních najdete tady.

Káva Robusta. Proč se vlastně pěstuje? Káva Robusta. Proč se vlastně pěstuje?
Newsletter