instagram @kitchenettehome

Pšeničný kvásek

Pšeničný kvásek

Dříve mě ani nenapadlo toužit po pšeničném kvásku, ale díky cestování jsem narazila na problém sehnat žitnou mouku, tak jsem se do toho pustila. Protože ani váhu tu nemám, je to kelímkové vydání, takže by se Vám recept mohl hodit někde na chatě nebo když ji prostě nechcete vytahovat …
Jinak pokud máte kvásek žitný, je možné naučit ho pracovat s pšenicí, ale tento postup je pro ty co by rádi z podobných důvodů vypěstovali ten pšeničný od nuly. Ve své podstatě se ale neliší od postupu na přípravu žitného, možná to jen může trvat déle.

.

Pšeničný kvásek

Ingredience

  • lžička medu

  • lžička jablečného octa

  • 200 ml vody

  • přibližně 200 g pšeničné mouky hladké nebo chlebové

  • (200 ml plus krmení 3x vrchovatá lžíce)

Postup

1. den
Smíchejte kelímek 200ml / 140 g pšeničné (chlebové nebo hladké) mouky s 200 ml / 200 g vody (bez chlóru!), lžičkou medu a lžičkou jablečného octa. Zakryjte fólií a nechte pracovat do druhého dne při pokojové teplotě.
2. den
Přidejte vrchovatou lžíci mouky, zamíchejte a nechte opět pod fólií odpočívat.
3. den
Přidejte vrchovatou lžíci mouky, zamíchejte a nechte opět pod fólií odpočívat.
4. den
Přidejte vrchovatou lžíci mouky, zamíchejte a nechte opět pod fólií odpočívat.
5. den
Už by se měl kvásek začít projevovat bublinkami a výraznou nakyslostí. Pokud výrazně nezvětšuje svůj objem, ještě zopakujte krmení a dejte mu čas do dalšího dne. Ještě bych Vás ráda povzbudila, proces může trvat i déle, tak není důvod ho hned vyhodit, pokud mu tento čas nestačil. Záleží na mnoha parametrech jako je mouka, teplota, voda, …
Kvásek při síle připravený k použití je bublinkatý, kyselý ( ne acetonově ) a po nakrmení zvětšuje výrazně svůj objem jako když kyne těsto. Jako ten na obrázku.

Newsletter