instagram @kitchenettehome

Speculatius

Speculatius

Tento tradiční recept jsem kdysi našla v holandské kuchařce a moc si jej oblíbila. Vyzkoušela jsem mezitím i jiné, ale vždy se vrátím k tomuto, protože je opravdu skvělý a jednoduchý. Sušenky jsou akorát sladké, křupavé i voňavé.
Pomocí embosovaných válečků vytvoříte překrásné vzory, ale nemusíte se bát pustit do pečení, i když zrovna nemáte tyto války na těsto nebo schované třeba ty překrásné tradiční dřevěné formičky na vytlačování. Sama bych si je moc přála, protože jsou opravdu překrásné. Hledala jsem nějaké zručné výrobce, ale i když jsem našla, formičky zdaleka nemají tak překrásné, umělecké a precizní tvary, jako můžete najít dnes už jen někde v muzeu řemeslné výroby. Upečte si je i tak, třeba jen vykrajované anebo například posypané mandličkami.

Mám jeden poznatek, a tedy i tip pro Vás, na pomoučení embosovaného válečku je skvělá rýžová mouka, zrovna tak na vysypávání dřevěných formiček. Také pokud chcete těsto vytlačovat do forem, připravte si jej sušší a tedy i tužší. Naopak na válení může být trochu více vlhčí.
A směs koření, to je další téma! Už v receptu na Vánoční perníčky tady na blogu, které jsou skutečně jedinečné, můžete narazit na přesnou kombinaci koření, kterou je potřeba si namlít. Lze použít například mlýnek na kávu nebo já používám mlýnek na mouku. Já vím, že je to trochu komplikované, ale o čem jiném než o správné, vyvážené a delikátní směsi koření by právě tyto sušenky či perníčky byly. Věřte mi, stojí to za námahu. Pokud byste přeci jen neměli čas nebo chuť tuto proceduru podstoupit, už asi čtvrtý rok tuto směs spolu s kořením na perníčky, připravujeme a koupit si jí můžete kolem Vánoc tady.

 

45 minut
Speculatius

Ingredience

  • 250 g hladké mouky nebo 290 g celozrnné pšeničné mouky

  • 50 g mandlové mouky (jemně mletých mandlí)

    Koupit
  • 135 g másla

  • 180 g tmavého třtinového cukru

  • 1 lžíce kakaa na barvu

    Koupit
  • 1/2 lžičky soli

  • 1 a 1/4 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů

    Koupit
  • 3 lžičky jemně mleté směsi koření na speculatius

  • 2 lžíce či více podle potřeby mléka

  • mouka na pomoučení (rýžová je skvělá na vysypání formiček či válečků)

Směs koření na Speculatius

  • 12 g skořice

  • 4 g hřebíčku

  • 2 g bílého pepře

  • 4 g muškátového oříšku

  • 4 g anýzu

  • 2 g kardamonu

  • 2 g mletého zázvoru

  • 9 kuliček nového koření

  • nebo hotová mletá směs tu

    Koupit
Speculatius

Postup

1.

V míse smíchejte, popřípadě prosejte mouku, sůl a prášek do pečiva spolu s kořením. V druhé míse, ideálně míse od mixéru vyšlehejte lehce změklé máslo s cukrem a dvěma lžícemi mléka. Šlehejte je, dokud nevznikne hezky nadýchaná světlá máslová hmota. Nyní přidejte směs mouky a prsty vše propojte do hladkého těsta. Pokud je potřeba, můžete přidat ještě kapku mléka, aby se vše spojilo. Jak je psáno v úvodu, pokud budete těsto vytlačovat do tradičních dřevěných formiček, mělo by bát tužší a sušší, ale na válení a vykrajování jej zase potřebujeme trochu měkčí a pružnější. Z těsta vytvořte placku, zabalte do fólie a nechte odležet v lednici alespoň do druhého dne, klidně však dnů více. Díky odpočinku se krásně rozvolní všechny vůně a chutě koření.

2.

Předehřejte troubu na 175°C. Připravte si plechy vyložené pečícím papírem nebo vymazané tukem ve spreji. Odeberte část těsta z lednice, lehce jej prohněťte a vyválejte na moukou posypaném vále na cca 8 mm, poslední tah udělejte embosovaným válečkem (lehce a rovnoměrně pomoučeným), pokud jej nemáte, přiložte jiný strukturovaný povrch, jako je krajka či strukturovaná podložka a převálejte na těstě hladkým válečkem tak, aby finální těsto bylo tenké přibližně 4 mm. Sušenky samozřejmě mohou být i hladké nebo například posypané mandličkami. Vykrájejte požadované tvary, dejte na vyložený plech, do trouby a pečte přibližně 8 minut. Po krátkém vychladnutí je přesuňte na mřížku, aby úplně vystydly.

Komentář k receptu

Komentář a tipy k receptu připravila výživová poradkyně Věra Burešová z NATURHOUSE.
V tomto receptu je zajímavá skladba koření, která nejen že dodá skvělou chuť, ale také má pro nás pozitivní účinky. Kardamon je naprosto úžasné koření, které má v sobě vitamíny i minerály. Navíc podporuje trávení a eliminuje pálení žáhy. Také odkyseluje organismus a podporuje imunitu. Teď na podzim se výborně hodí při pochmurných dnech, protože pomáhá odbourávat stres.
Anýz je jedno z mála koření, které pomáhá tlumit bolesti, také podporuje vykašlávání, a odstraňuje žaludeční nevolnosti a plynatost. Silice, která je v něm obsažená, má navíc i příznivý vliv na trávení.
Do podzimních dezertů se také hodí skořice, která má na organismus prohřívací účinky, snižuje hladinu cukru v krvi a její vůně prý i stimuluje mozkovou aktivitu.

Speculatius
Speculatius
Speculatius
Speculatius
Speculatius
Speculatius
Speculatius
Speculatius
Speculatius
Newsletter