instagram @kitchenettehome

Foie gras mousse

Foie gras mousse

Recept pro hravé kuchaře. Myslím, že asi tak by se dal nazvat tento, historicky druhý video recept Kitchenette tv.) Já sama si často v kuchyni připadám jak malé dítě v zemi divů. Čím více mám různých hraček, tím mi tento svět připadá neomezený, nabízí více možností ke kreativitě a nadšení. Tak jsem chtěla připravit po vaflích z espumy ještě nějakou slanou lahůdku. 

Také, když jsme se pustili do točení videí, měla jsem pocit, že by bylo dobré natočit postup na nějaké neotřelé recepty, které budou inspirovat a ne jen otloukat stále dokola to, co už jste všichni viděli. Profesionálové prominou, protože ty asi jen tak něčím překvapit nelze, ale jistě mi dají za pravdu, že se v tomto světě meze nekladou a nápaditost a kreativita vaření s šlehačkovými láhvemi nemají konce. 
​Protože mám doma sous vide lázeň, tak jsem ji využila na snadnou přípravu husích jater, ale postup je psaný vždy i pro tradiční postup bez lázně, a to ve variantě B.
Pokud budete chtít podpořit video kanál Kitchenette, budu moc ráda za každý subscribe tu na you tube.

30 minut - 6 porcí
Foie gras mousse

Ingredience

  • 150 g kachních jater

  • špetka soli

  • čerstvě mletý pepř

  • 150 ml smetany na šlehání 33%

  • 150 ml čerstvého mléka

  • 1 - 2 lžíce grand marnier nebo jiného vhodného koňaku či likéru

  • Espuma 0, 5l

    Koupit
  • 1 bombička N2O

    Koupit
Foie gras mousse

Postup

1A.

Nechte si předehřát vodní lázeň na 54 °C. Kachní játra nakrájejte na 1, 5 cm silné plátky, dejte do sáčků určených na sous vide úpravu potravin a zavakuujte. Játra ponořte do vyhřáté lázně na 30 minut. 

1B.

Smetanu spolu s cukrem a solí si dejte do menšího hrnce a přiveďte k varu. Přidejte játra pokrájená na menší kousky, stáhněte na minimum a nechte takto jemně táhnout dvě minuty. Odstavte a nechte krátce vychladnout.

2A.

Celý obsah sáčku s husími játry přelijte do blenderu nebo pomocí jiného výkonného mixéru rozmixujte spolu se všemi ostatními ingrediencemi.

2B.

Obsah hrnce a všechny ostatní ingredience přelijte do blenderu nebo pomocí jiného výkonného mixéru rozmixujte.

3.

Tuto směs propasírujte přes jemné sítko přímo do espumy. Odložte do lednice a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Nyní můžete našroubovat bombičku. Pokud používáte láhev 0, 5 l, bude stačit jedna, po našroubování silně protřepejte. Pokud máte láhev 1 l, našroubujte bombičku první, silně zatřepejte, pak druhou a opět silně protřepejte. Vychlaďte 2 - 3 hodiny před servírováním. A to už nechám na Vaší fantazii. 

4.

Pěna je skvělá s kouskem toustované či čerstvé bagety a například cibulovou marmeládou. Můžete jí plnit košíčky z listového těsta. Skvěle se také hodí ovocná mustarda. Mě se líbí servírování a lá creme brulee, jak jste už viděli v receptu na Foie gras ganache a lá creme brulee. Pokud chcete také vytvořit karamelovou krustičku, rozpusťte pomalu 4 lžíce cukru v malém hrnečku na světlý karamel, který velmi rychle vylijte na pečící papír. Po krátkém vychladnutí ztuhne a to je ten čas, kdy ho přendáte do blenderu nebo jiného nožového robotu a pomocí pár pulzů proměníte na prášek. Pak už stačí jen tento prášek rovnoměrně nasypat na povrch vychlazeného foie gras a pomocí flambovací pistole krátce roztavit opět na karamel, který vytvoří jednolitou vrstvu.

Foie gras mousse
Foie gras mousse
Newsletter