instagram @kitchenettehome

Kaše z quinoi a kokosového mléka

Kaše z quinoi a kokosového mléka

Jistě už jste slyšeli o quinoe. Pokud ne, můžete si o ni počíst v článku, který jsem zveřejnila již před delším časem. Je vysoce ceněná pro své úžasné složení. U nás doma se velmi ujala a je oblíbenou přílohou k hlavním jídlům.
Minulý rok mi poslala moje kamarádka žijící v Austrálii recept na kaši z quinoi vařenou v kokosovém mléce servírovanou s mangem. Je to opravdu skvělá kombinace. Sice víme, že v našich končinách je těžké narazit na krásně dokonale zralé mango, jako je na fotkách, ale občas se poštěstí.) Každopádně quinoová kaše je u nás zavedenou stálicí obzvlášť v zimních či jarních měsících a to i v méně exotických kombinacích. 

Pokud jste se trochu začali zajímat o přírodní fermentaci, tak mám jeden malý tip. Můžete si ho vyzkoušet na přípravě této kaše. Pokud quinou namočíte 24 hodin předem do vody, přidáte trochu živých kultur v podobě lžičky jogurtu, kefíru, jablečného octa nebo kombuchy, přiklopíte a necháte při pokojové teplotě fermentovat. Druhý den quinou scedíte, propláchnete a dále budete postupovat podle receptu. Výsledná quinoová kaše se tak stane mnohem lépe stravitelnější a Vaše tělo si z ní bude dokázat vzít maximum živin. U dětí je toto opravdu přínosným krokem, protože většinou jejich zažívací trakt není schopný strávit a přijmout tolik živin, jako ten náš .)
Na blogu najdete i recept na domácí kokosové mléko či mandlové mléko, dělám je doma, protože jsem trochu nedůvěřivá k některým produktům.

20 minut - 2 porce
Kaše z quinoi a kokosového mléka

Ingredience

Ingredience na kaši:

  • 1 hrnek quinoi

    Koupit
  • 2 hrnky kokosového mléka (můžete použít i například mandlové či ovesného)

  • 2 tobolky kardamonu

    Koupit
  • špetka skořice

  • špetka mořské soli

  • (špetka pepře)

Ingredience na servírování:

  • 1 střední zralé mango

  • hrst orestovaného kokosu

  • med nebo javorový sirup

Kaše z quinoi a kokosového mléka

Postup

1.

Quinou nejprve spařte horkou vodou, abyste předešli případné nahořklé chuti. Nyní ji dejte do hrnce spolu s kokosovým mlékem, kořením a špetkou soli. Přiveďte ji k varu, přiklopenou jemně vařte 20 minut do měkka a do odpaření tekutiny.

 

 

2.

Mezitím si lehce orestujte na pánvi plátky sušeného kokosu dozlatova. Ten dodá kaši moc příjemnou a křupavou tečku na vrch. Z uvařené quinoi vyjměte tobolky kardamonu a můžete servírovat. Pokud podáváte kaši v ideální kombinaci se zralým mangem, nebude třeba ji nijak doslazovat, protože mango poskytne dostatek výrazně sladké chuti a spolu s křupavým kokosem tvoří do slova harmonii. Jinak Vám ale nic nebrání si do kaše přidat třeba med, javorový či datlový sirup nebo cokoli dle Vaší chuti.Také občas přidám nějaká ta semínka nebo třeba kustovnici.)

Kaše z quinoi a kokosového mléka
Kaše z quinoi a kokosového mléka
Kaše z quinoi a kokosového mléka
Kaše z quinoi a kokosového mléka
Newsletter