instagram @kitchenettehome

Pohanka s hlívou ústřičnou na bílém víně

Pohanka s hlívou ústřičnou na bílém víně

Výborný rychlý vegetariánský pokrm, který uspokojí i vybíravého gurmána, se zrodil z mé potřeby neustále zapojovat zdravé ingredience jako je pohanka, hlíva ústřičná či quinoa. Recept můžete také snadno modifikovat a pohanku nahradit i quinoou. Pokud se u Vás doma najde kousek lanýžového másla či oleje, můžete jej přidat také, perfektně se hodí. Zároveň místo bílého vína můžete vyzkoušet šampaňské či prosecco. 

Je to třetí video recept v historii blogu a musím říci, že z videí mám čím dál větší radost. Dokonce jsem sehnala sponzora video receptů, a tak si jejich tvorbu budu moci dovolit častěji.)

Něco málo o pohance a proč je dobré se ji naučit používat...
Pohanka se u nás začala pěstovat ve 12. století a v 16. století byla velmi populární potravinou. Jak víme, přivezli ji k nám kočovníci z Asie, kteří byli tehdy nazýváni Pohané. Na Slovensku Tataři, a tak se jí říká tatarka.) Je významným zdrojem rutinu, který léčí problémy s cévami, hemoroidy i křečovými žilami. Vhodná je také pro psychicky a fyzicky namáhané osoby. Posiluje imunitu a využívá se i při detoxikaci. Z pohledu makrobiotiky stahuje a vysušuje, proto se doporučuje konzumovat hlavně v zimě, kdy prohřívá organismus.
Nejdůležitější látka, kterou pohanka obsahuje je rutin (vitamin P), který podporuje vstřebávání vitamínu C a příznivě ovlivňuje naše cévy, stav krevních tepen a vůbec celý cévní systém, nejvíce je ho ovšem ve slupce, ale i tak ho semeno obsahuje dost. Ze slupek se i proto připravuje čaj.
Pohanka je také velkým zdrojem vlákniny, železa, draslíku, fosforu, mědi a vitaminu P, E a skupiny B.

20 minut - 2 porce
Pohanka s hlívou ústřičnou na bílém víně

Ingredience

  • 250 g hlívy ústřičné

  • 1 červená cibule nebo 2 šalotky

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje nebo máslo

  • 1 hrnek pohanky (loupané, najdete také jako pohankové kroupy)

  • 1 hrnek vody nebo vývaru

  • 250 ml suchého bílého vína

  • 100 g čerstvého špenátu

  • 1 bobkový list

  • pár snítek tymiánu

  • čerstvě mletý pepř

  • parmezán podle chuti

Pohanka s hlívou ústřičnou na bílém víně

Postup

1.

Pohanku nejprve spařte horkou vodou, nechte ji dobře okapat a dejte ji do hrnce. Krátce ji jen tak na sucho orestujte, aby oschla a byla horká. To děláme proto, aby nám po uvaření zůstala pěkně kompaktní, pevnější a nerozvařovala se. Nyní ji můžete lehce osolit, přidat bobkový list, zalít jedním hrnkem horké vody a přiklopenou jemně vařit přibližně 5 minut. Pak výkon vypněte a nechte takzvaně dojít pod peřinou 15 minut. Pokud máte hrnec ze silnějšího materiálu, nemusíte ho odkládat pod peřinu a postačí jen nechat přiklopený poklicí, pohanka krásně dojde a zachová si tak více vitamínů.

2.

Na velké pánvi na rozehřátém oleji orestujte cibulku krájenou na kostičky do měkka. Přidejte hlívu, tymián a ještě chvíli restujte. Přilévejte po částech víno, které se postupně bude odpařovat. Houby jemně osolte, opepřete, přidejte k nim špenát, pohanku a vše promíchejte. Špenát nemusí, ale může být nahrubo pokrájený, záleží na druhu a velikosti listů. Jakmile zavadne, směs posypejte strouhaným parmezánem, promíchejte a můžete servírovat.

Pohanka s hlívou ústřičnou na bílém víně
Pohanka s hlívou ústřičnou na bílém víně
Pohanka s hlívou ústřičnou na bílém víně
Pohanka s hlívou ústřičnou na bílém víně
Pohanka s hlívou ústřičnou na bílém víně
Pohanka s hlívou ústřičnou na bílém víně
Pohanka s hlívou ústřičnou na bílém víně
Pohanka s hlívou ústřičnou na bílém víně
Newsletter