instagram @kitchenettehome

Mandlové tartaletky

Mandlové tartaletky

Tento velmi příjemný recept vznikl úplnou náhodou, a to při výrobě mandlového mléka. Chtěla jsem vymyslet využití mandlové dužiny, která zůstane jako odpad při výrobě domácího mandlového mléka. Možností je více, například přidat do ingrediencí při výrobě domácí granoly nebo ovesných koleček. Nicméně tyto košíčky jsou moc dobré, navíc i zdravé, veganské, bezlepkové a dají se všemožně modifikovat. I náplně mohou být různorodé.

Budou skvělé s citrónovým krémem, různými ořechovými másly a v neposlední řadě pečené i s náplní z čerstvého ovoce, jako jsou jablka, ...

25 minut - 4 porce
Mandlové tartaletky

Ingredience

Ingredience na korpus

  • 125 g mandlové dužiny nebo celých mandlí

  • 50 g datlí

  • tuk na vymazání

    Koupit

Ingredience na krém

  • 200 g ricotty

  • 200 g zakysané smetany

  • 1 lžíce vanilkového cukru

  • kůra z jednoho bio citrónu

Ingredience na vrch

  • včelí pyl

  • javorový sirup

Mandlové tartaletky

Postup

1.

Mandlovou dužinu nebo celé mandle spolu s datlemi dejte do robotu typu food processor a mixujte dokud nevznikne jemná drobenka. Tato drobenka bude pěkně foremná a lepivá, že se s ní bude dát pěkně pracovat, skoro jako s modelínou. Datle tuto hmotu pěkně a zdravě osladí.

2.

Rozehřejte si troubu na 160 °C a lehce si vymažte košíčky na tartaletky. Z tohoto množství připravíte 4 košíčky o průměru 9 cm. Mandlové těsto rovnoměrně rozdělte do čtyř košíčků a prsty rozprostřete po celé ploše. Není nutné, ani žádoucí, abyste mandlovou hmotu příliš utemovali, snažte se ji nechat trochu provzdušněnou. Dejte péct do trouby na 35 - 40 minut do zlata. Po upečení tartaletky vyklopte z formiček a nechte pěkně vychladnout.

3.

Náplně, jsou téma samo o sobě, můžete si s nimi pohrát a podle Vašich potřeb, diety a nebo aktuálního stavu zásob vymyslet vlastní. Já jsem chtěla upotřebit riccotu, a tak mě tato svěží varianta zrovna padla do ruky. Jednoduše smícháte všechny ingredience na krém a můžete rovnoměrně rozdělit do košíčků. Dezert pak už není samozřejmě veganský. Plnit také můžete ořechovými másly či krémy. Nebo můžete přidat nějaké ovoce a péct tak košíček rovnou s náplní. Například strouhaná jablka se skořicí (na vrch si nechte tenké plátky a vytvořte tak dekorativní vrch, potřete jej marmeládou, ať nepůsobí suše). Pokud je plníte již upečené, moc doporučuji tento krok nechat až na poslední chvíli. Košíčky jsou krásně křupavé, ale rychle následkem nasáknutí krému zvlhnou.

Mandlové tartaletky
Mandlové tartaletky
Mandlové tartaletky
Mandlové tartaletky
Mandlové tartaletky
Mandlové tartaletky
Mandlové tartaletky
Mandlové tartaletky
Newsletter