MENU

Panettone - Italský Vánoční chléb

Panettone - Italský Vánoční chléb

Panettone se mi vždy líbil nejen proto, že byl tak trochu exotický, ale i pro svou odlišnou a nadýchanou strukturu oproti vánočce či mazancům… Dalo by se říci, že jde o obyčejné kynuté těsto, ale odlišná technologie zapříčiňuje i odlišnou, velmi vláčnou a nadýchanou strukturu.
Navíc každého, který každoročně bojuje s pletením vánočky jistě potěší, že bude mít práci usnadněnou v podobě úhledného nadýchaného kopečku v pěkné, svátečně ozdobné papírové formě určené přímo na pečení Panettonů.
Recept se zdá být časově náročný, ale jde jen o dlouhé kynutí, které může probíhat přes noc či když jste v práci, tedy si přečtěte recept a s lehkým managementem toto může být piece of cake i pro ty více vytížené.
A naopak pro kváskové nadšence, co mají spoustu času, je tu skvělý recept od Maškrtnice, který bych moc ráda vyzkoušela, jakmile to mé časové možnosti dovolí, protože výsledné panettonky vypadají úžasně.

Panettone - Italský Vánoční chléb

Ingredience

  • 1 hrnek hrozinek

  • 2 lžíce rumu

  • 2 lžíce horké vody

  • 415 g hladké mouky

  • 150 g třtinového cukru

  • 1/2 lžičky sušeného instantního droždí

  • 1/2 lžičky soli

  • kůra z jednoho bio citrónu

  • 1 lžíce vanilkového cukru

  • 3 šťastná vejce

  • 150 ml vlažné vody

  • 1 lžíce medu

  • 150 g změklého másla

  • hrst kandované citrónové či pomerančové kůry

  • 1 lžíce rozpuštěného másla

  • 2 papírové formy na panetton o průměru 13 cm nebo více malých, odhaduji tak 14 - 16

  • 4 silnější špejle nebo kovové jehly či více pro malé panettonky

Panettone - Italský Vánoční chléb

Postup

1.

V malé misce smíchejte rum s hrozinkami a dvěma lžícemi horké vody. Nechte hrozinky takto chvíli odpočinout, občas je promíchejte a nechte nasáknout tekutinu. Pokud máte čas, klidně i přes noc.

 

 

2.

Smíchejte mouku, cukr, droždí, sůl, citrónovou kůru a vanilkový cukr. V druhé míse si připravte a dobře promíchejte vejce s vlažnou vodou a medem. Nyní spojte obě směsi a pomocí robotu s hnětacím hákem či ručně vypracujte pomalu hladké těsto. Postupně začněte přidávat po lžicích máslo. Vždy přidejte další, až když se předchozí dobře zapracovalo.

 

 

3.

Nasáknuté hrozinky sceďte od zbylé tekutiny, smíchejte je s kandovanou kůrou a lžicí rozpuštěného másla. Tuto směs opatrně zapracujte do těsta a těsto nechte kynout zakryté fólií ideálně při pokojové teplotě dokud neztrojnásobí svůj objem. Přibližně 12 - 15 hodin.

 

 

4.

Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, rozdělte na dva díly. Vždy těsto trochu roztáhněte na obdélník a všechny rohy zahněte do středu. Vytvarujete tak volnou kouli, kterou spojem umístíte směrem ke dnu papírové formy na panettone. Obě formy s těstem přikryjte suchou a čistou utěrkou a nechte na teplém místě vykynout přibližně 3 - 5 hodin, dokud těsto nevystoupá až k okraji.

 

 

5.

Předehřejte troubu na 185 °C/165 °C horkovzdušnou. Někdo těsto na povrchu nastřihne do tvaru písmene X, ale není to podmínkou. Také na povrch těsta do středu nastřihnutí můžete položit kousek vychlazeného másla či můžete povrch posypat cukrovými perlami nebo třeba mandličkami.
Pečte dokud špejle po zapíchnutí nevyjde ven pouze lehce vlhká a ne mokrá, přibližně 60 - 70 minut. Po upečení je dobré propíchnout křížem dvě špejle skrz papírovou formu přibližně 2 cm vysoko ode dna a panetton zavěsit vzhůru nohama například do většího hrnce, takto zajistíte vychladnutí, které pomůže pěkně kypré nadýchané struktuře těsta.

 

Panettone - Italský Vánoční chléb
Panettone - Italský Vánoční chléb
Panettone - Italský Vánoční chléb
Panettone - Italský Vánoční chléb

diskuze

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Simona007 29. března 2020 22:23
Dobrý den, zkusila jsem to podle Vašeho receptu a bohužel nefunguje, těsto nevykynulo ani o cm, podle mě tam chybí ten kvásek. Po 24 hodinách jsem se ho snažila upéct ale těsto zůstalo jak bylo, tak šlo do koše ani se nenadýchlo v té troubě, kromě toho strašně se lepilo a do hladka šlo až po přidání mouky a dalšího trošku másla. Není možné že by Vám to mohlo s tímto postupem s ingrediencemi vykynout, bohužel jsem recenze našla pozdě. Škoda panettone miluji tak budu hledat jiný recept. Simona
LOKALZRAWETZ 13. ledna 2020 7:45
Dobry den, Marketa. Tento recept jednoducho nefunguje, a pochybujem, ze Vam fungoval. V ceste je prilis malo drozdia, mam ho na linke uz 24 hodin a nevykysol ani o mm. Viete recept doplnit o fotky z vyroby Vasho panettone, aby sme videli aj obrazkovy postup? A skontrolovat pomer ingrediencii. Vdaka.
Xplory 8. prosince 2019 8:48
Dobry den, tak i mne testo vubec nenakynulo. Konzistencne mi pripomina testo na Vase belgicke vafle z Bruselu, ale tam problem s nakynutim nemam. Jsou v receptu spravne uvedene pomery? Postupovala jsem dle receptu. Nema to drozdi prijit spis do druhe misy k vode misto do mouky (kde je i ta sul)? Moc dekuji za odpoved. Nevzdavam to a dokud se mi nepovede jako Vam, nedam pokoj :-)
Markéta Kitchenette 9. prosince 2019 11:12
Dobrý den. Musím se do něj znovu vrhnout a zjistit, kde je problém. Takto jsem ho pekla několikrát a vždy fungoval.. Tak uvidíme letos!
Xplory 9. prosince 2019 18:27
Urcite pak dejte vedet, budu cekat na zpravu. Dekuji a at se dilo vydari!
Makynapeče 30. listopadu 2019 20:5
Krásný před vánoční čas, jak dlouho můžu Panettone skladovat. Je to k rychlé spotřebě nebo spíš jako štola, která se nechává uležet?
Markéta Kitchenette 9. prosince 2019 10:58
Dobrý den, je to spíš jako vánočka nebo mazanec. K rychlé spotřebě. :-)
veronika-d 19. května 2018 11:17
Dobrý den, tak dnes to peču podruhé a ani jednou mi to těsto za těch 15 hodin vůbec nevykynulo nebo jen minimálně a po předělání do formy se také skoro ani nehlo. Mám ho řidší a nezpracovatelné na válu a po upečení mi vůbec nevyběhne tak pěkně jak Vám :( Nevím, co dělám špatně. řídím se přesně receptem a nejsem žádný začátečník, peču každý týden někdy i několikrát týdně i kynutá těsta. Speciálně od Vás jsem pekla už x věcí a vždy mi výborně vyšly, jen to panettone ne a ne vyjít :(
Markéta Kitchenette 31. července 2018 11:37
Mě napadá snad jen to, zda droždí nepřichází příliš do kontaktu se solí, že by se tím znehodnotilo. Musím recept vyzkoušet a uvidím jestli mě něco napadne... :-/
Petra Hottmarová 3. prosince 2017 17:55
Dobrý den. Dnes jsem pekla, ale uz při zadelavani mi přišlo těsto dost tekuté. Nasledne roztažení na vale nepřicházelo v úvahu, tak jsem jen nalila do forem. Chuťove je výborný, je i nadychany. Ale v troubě uz nevzesel, tak jako na obrázku. Zůstal tak, jak vykynul ve formách. Nevíte, kde je chyba? Děkuji. Určité budu opet péct, ale rada bych mela těsto spravne konzistence.
Markéta Kitchenette 13. prosince 2017 16:29
Dobrý den. Já bych se netrápila tím, že je těsto řídké. To je díky formě celkem jedno a řídké těsto rychle a dobře kyne.) Spíš to, že nenaběhlo už více. Tady vidím souvislost. Pokud je těsto řídké, kyne rychle a pokud již dosáhne vyrcholu, více už nestoupne ani v troubě. Pokud je překynuté, může se dokonce stát, že se v troubě propadne a je uvnitř stražené... Tedy tady tento fakt bývá často kámen úrazu u řídkých těst, jako je třeba chléb bez hnětení.. Je třeba být připraven a v čas dát těsto péct, dříve než překyne. No ale zároveň píšete, že je panetonne uvnitř v pořádku. Že je nadýchaný a chutný! Tedy to asi bylo jen o fousek. :-)
DeSmond 6. prosince 2014 16:11

Paní Plaveje (Pavlejová?),

máte tam chybu. V “Piece of cake” vám chybí E :) Věřím ale, že jinak je recept bez chyby. Moc za něj děkuji, už se těším, až doma vyzkoušíme. A rád bych taky poděkoval za kuchařku s věnováním. Věřím, že udělá pod stromečkem velkou radost :)

Markéta Kitchenette 1. července 2015 19:26
Jejda, děkuju!)
Ivinka 2. prosince 2014 12:53

Dobrý den, máte krásný blog a úžasné recepty. Čerpám inspiraci hlavně v kategorii “Bezlepkové”. Ráda bych vyzkoušela i Panettone, ale nevím jakou mouku použít, máte nějakou radu? Moc Vám děkuji. Ivana K.

luzziah 23. června 2015 12:37
Dobrý den, já peču vše z bezlepkové mouky Jizerky. Na bezlepkové pečení je ideální. V podstatě peču podle standardních lepkových receptů, jen vyměním mouku za tuto a vše mi funguje perfektně :-)
Newsletter