Marocký lilek
7. září 2012
Tak toto je velká dobrota, která Vám nezabere příliš času. Může to být okouzlující předkrm nebo lehké hlavní jídlo.
Marocká kuchyně je úžasná, baví mě spektrum chutí se kterými si hraje s absolutní lehkostí.
V receptu používám pastu tahini, která je běžně dostupná v obchodech se zdravou výživou, je to vlastně pasta ze sezamových semínek, kterou zná celý balkán a severní Afrika. Používá se například do cizrnového hummusu…
Ingredience
-
4 lilky
-
čerstvý mladý salátek jako rukola, špenát, ..
-
2 lžíce sezamových semínek
-
špetka chilli semínek
-
kozí feta sýr (můžete použít i jiný feta, ale kozí sýr je božský v této kombinaci)
-
olivový olej
-
sůl
-
1 citrón
-
čerstvá máta
-
TAHINI DRESING
-
80 g tahini pasty
-
1 velký stroužek česneku
-
1 1/2 lžíce citrónové šťávy
-
1 lžíce olivového oleje
-
špetka soli
-
lžíce medu
-
špetka chilli semínek
-
voda
Postup
Předehřejte troubu na 200°C. Lilky omyjte, rozřízněte podélně a přes dužinu každé poloviny udělejte příčné řezy jako na obrázku (pokuste se neproříznout slupku). Posolte dužnatou část a položte na čistou utěrku nebo pevnější ubrousky řezem dolů na cca 10-15 minut.
Potřete olejem na řezu a dejte péct do trouby dokud lehce nezezlátnou a dužina nezměkne.
Mezitím lehce orestujte sezamová semínka na čisté pánvi do zlata a nechte vystydnout. Připravte si tahini dresink, tyčovým mixérem rozmixujte všechny ingredience do hladké emulze. Tahini je velmi hustá pasta, tak je třeba směs naředit vodou, abyste dosáhli konzistence emulze nebo dresinku… Je pravděpodobné, že na toto jídlo, dresink nevyužijete celý, ale z menšího množství se umixovat nedá, můžete ho ale pár dní uchovat v lednici.
Když jsou lilky upečené do měkka, nadrobte na ně sýr a dejte ještě krátce zapéct do trouby.
A můžete servírovat! Na velkém talíři vytvořte hnízdo salátu, vedle položte poloviny lilků, vše pokapejte dresinkem, posypejte semínky sezamu a chilli, mátou a na stranu dejte kousek citrónu. Pro mě poezie!