instagram @kitchenettehome

Citrónový meringue pie

Citrónový meringue pie

Tento recept je dimenzován na malou kulatou formu (20 cm) s nízkými okraji, měla jsem menší formu pouze dortovou, tak to trochu ubírá na estetice, protože se sníh trochu přichytí a nevytvoří tak krásnou sněhovou čepici, ale na chuti to nic nemění, je to moc příjemný a osvěžující dezert.

45 minut - 8 porcí
Citrónový meringue pie

Ingredience

  • NA KORPUS:
  • 120 g hladké mouky (použila jsem špaldovou 1050 Alnatura)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce moučkového cukru (používám třtinový)
  • 110 g studeného másla
  • 2 lžíce studené vody
  • NA NÁPLŇ:
  • 4 žloutky od šťastných slepic (pokojové teploty)
  • 200 g třtinového cukru
  • 2 lžíce mouky
  • 3 lžíce maizeny (kukuřičný škrob)
  • 1/4 lžičky soli
  • 3 1/2 dl vody
  • 2 citróny, kůra i šťáva
  • 25 g másla
  • NA MERINGUE:
  • 4 bílky od šťastných slepic (pokojové teploty)
  • 6 lžic třtinového cukru
  • špetka soli
Citrónový meringue pie

Postup

1. Dobře promíchejte všechny suché ingredience na korpus a pomocí rukou nebo robota krátce zapracujte studené máslo. Přidejte jen tolik vody, aby se těsto spojilo. Někdy se mi stane, že není třeba ani kapka, což je způsobeno tím, že másla také obsahují více čí méně vody… Podstatné je, aby těsto drželo pohromadě a aby výše uvedený proces trval co nejméně.
2. Těsto zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici alespoň 30 minut.
3. Když je odpočaté, nechte ho pár minut zteplat při pokojové teplotě a vyválejte na kruh dostatečně velký, aby pokryl 20ti cm formu i s okraji. Přeneste ho pomocí válečku do formy, prsty upravte, přečnívající okraje seřízněte, dno propíchejte vidličkou a dejte do mrazáku.
4. Předehřejte troubu na 200°C. Když dosáhne požadované teploty, vyjměte korpus z mrazáku, vyložte pečícím papírem a vyplňte fazolemi, rýží nebo profi keramickými kuličkami. Takto pečte 20 minut. Po 20ti minutách korpus vyjměte, odstraňte papír s výplní a ještě dopečte 5-10 minut do zlatohněda. Nechte formu vystydnout na roštu než si připravíte náplň.
5. Troubu přenastavte na 175°C. Smíchejte mouku, škrob, cukr a sůl ve větším hrnci. Přidejte vodu, citrónovou šťávu a kůru. Dobře vše promíchejte a přiveďte za stálého míchání k varu. Přidejte máslo, míchejte dokud se nerozpustí a odstavte z plotny.
V malé mističce si rozmíchejte žloutky, přidejte 1 dcl horkého citrónového krému a rychle promíchejte. Teď můžete tuto směs přidat do citrónového krému a za stálého míchání opět přivézt k mírnému varu, dokud krém nezhoustne a stane se táhlým. Přibližně 10 minut.
6. Nalijte krém na korpus a rovnoměrně rozetřete.
7. Ve velké čisté míse ušlehejte bílky se špetkou soli do pevného sněhu, postupně přidávejte cukr. Když je sníh hotový a s cukrem dobře propojený, natřete ho na horkou citrónovou náplň, lžící nebo nožem vytvořte zajímavou strukturu. Pečte 10 minut nebo dokud nebude krásně zlatý.

Newsletter