instagram @kitchenettehome

Švestkový crumble

Švestkový crumble

Miluju snadné a chutné recepty a tento crumbl nebo-li drobenkový koláč, rozhodně patří mezi ně… Můžete variabilně měnit ingredience na posypku, druhy ořechů, vloček, … Také není nic snazšího, než přidat 2, 3 lžíce chia semínek, nebo slunečnicových, dýňových, … a udělat relativně zdravý recept ještě zdravějším.
Ideální je menší koláčová zapékací forma (cca 22 cm), nebo jednoporcové, které jsem použila já.
Servírujte teplé, ale i po vychladnutí je skvělý!

.
15 minut - 4 porcí
Švestkový crumble

Ingredience

  • NÁPLŇ:
  • 600 g vypeckovaných švestek
  • 40 g třtinového cukru
  • 1 vrchovatá lžíce maizeny (kukuřičný škrob)
  • šťáva z půlky pomeranče
  • 2-3 lžíce Grand Marnier
  • lžička vanilkového extraktu
  • TĚSTO:
  • 100 g ovesných vloček
  • 150 g celozrnné mouky
  • 50 g mletých mandlí nebo jiných ořechů
  • 100 g třtinového cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 1/3 hrnku jogurtu
  • špetka soli
Švestkový crumble

Postup

1. Předehřejte troubu na 200°C. Vymažte si formu nebo zapékací nádobu máslem či olejem.
2. Švestky nakrájejte na půlky nebo čtvrtky a ve střední míse dobře promíchejte s ostatními ingrediencemi na náplň.
3. Ve druhé větší míse smíchejte všechny ingredience na těsto a prsty promíchejte jako posypku.
4. Formu nebo zapékací nádobu naplňte švestkovou směsí, rovnoměrně posypte těstem, které při tom načechrejte, aby bylo vzdušné a po upečení křupavé a propečené.
5. Pečte 20-25 minut.

Švestkový crumble
Švestkový crumble
Švestkový crumble
Newsletter