instagram @kitchenettehome

Celerové pyré

Celerové pyré

Je velmi příjemnou přílohou, kterou pokud nepřipravujete často, vnese určitě nový vítr na Váš stůl. Celerové pyré je zajímavě kontrastující. Je jemné i chuťově výrazné zároveň. Při postupu sous vide metodou, je úspěch v podobě plné a krásné chuti celeru zajištěn, zároveň i zachování maxima vitamínů. Pokud budete celer dusit tradičně, je velmi důležité dusit co možná nejkratší čas a na nízký výkon, právě proto, abyste zachovali tu výjimečnou chuť a nepřipravili pak chuťově mdlé pyré.

Celerové pyré

Ingredience

  • 2 větší bulvy celeru
  • 250 ml sladké smetany
  • 2-3 lžíce másla
  • mořská sůl
Celerové pyré

Postup

1. Celer očistěte od kořenů a vnější slupky, nakrájejte jej na plátky tenké přibližně 4mm či tenčí.
2A. Pokud budete postupovat metodou sous vide, zavakuujte celer rozprostřený na co největší plochu sáčku spolu s máslem a ponořte do vodní lázně vyhřáté na 83,5°C na 40 minut. Doba úpravy v sous vide by měla být mezi 25-40 minutami, ale záleží v jak tenké vrstvě celer rozložíte a také neuškodí, pokud v průběhu lehce ještě do-odsajete vzduch.
*2B.*Pokud budete postupovat tradičně, dejte celer do hrnce s minimem lehce osolené vody, tak abyste jej mohly přiklopený poklicí pomalu dusit Snažte se dusit celer mírně a jen ten nejnutnější čas, pak si zachová plnou chuť a ještě stále mnoho vitamínů. To je právě výhodou sous vide postupu, že potraviny si zachovávají maximum vitamínů a chuti, jak je jen možné. Hotový celer sceďte, ale vývar z něj si nechte stranou.

3. Hotový celer dejte do blenderu, food procesoru či termomixu, přidejte máslo, pokud jste jej již nepřidali u sous vide metody do sáčku, přidejte smetanu a rozmixujte na jemné pyré. Případně přidejte podle potřeby trochu vývaru z celeru a dochuťte soli. Já jsem tentokrát ponechala celeru jemnou strukturu, je to jen na Vás, jakou konzistenci si budete přát.

Newsletter