instagram @kitchenettehome

Ovesné lívanečky z blenderu

Ovesné lívanečky z blenderu

Tento recept jsem pro Vás připravila hlavně proto, že díky mixéru můžete využít všechny výhody, které přírodní produkty přinášejí, a to je něco, co se v kuchyni vždy snažím najít a oprášit. Velmi důležitá je samozřejmě kvalita ingrediencí, zda je například sušené ovoce ještě sířené nebo doslazované. Naše lívanečky jsou celozrnné a částečně ovesné.

Ovesné vločky jsou moc zdravé, zlepšují trávení nejen díky vysokému obsahu vlákniny a energii z nich naše tělo získává postupně. Také použití semínek v tomto receptu je rafinované, protože díky rozmixování si z nich naše tělo vezme maximum, zároveň odpůrci těchto drobných, vitamíny a minerály nabitých plodů je ani nepostřehnou. A na závěr sušené ovoce použijete na doslazení celého těsta přirozenými sacharidy.
Někdy udělám lívanečků hodně a dávám je dětem jen tak samotné vychladlé na svačinu nebo je zabalím na výlet. Pak můžete přidat i trochu více sušeného ovoce, aby trochu více dosladilo těsto a výsledný lívaneček byl i bez dalších úprav tak akorát sladký. Jsou skvělé i trochu posypané skořicí nebo skořicovým cukrem. Dále je možné lívanečky zamrazit a ve vhodnou chvíli je poté rozpéct například v toustovači.)
Jo a málem bych zapomněla.. Recept je převzat a lehce modifikován z kuchařky Vitamix Pro.

15 minut - 4 porcí
Ovesné lívanečky z blenderu

Ingredience

  • 120 g ovesných vloček

  • 120 g celozrnné pšeničné mouky

  • 1 šťastné vejce

  • 2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene

    Koupit
  • 1/2 lžičky sody na pečení

  • 1/2 lžičky soli

  • 40 g semínek lněných (popřípadě chia)

  • 2 lžíce slunečnicových semínek

  • 40 g hrozinek nebo sušených brusinek

  • 400 g kefíru (podmáslí nebo kyšky)

  • 1 jablko (cca 200g na čtvrtky pokrájené)

  • vanilkový extrakt

    Koupit
  • tuk na smažení

Ovesné lívanečky z blenderu

Postup

1.

Dejte všechny ingredience do mixovací nádoby blenderu a zapněte přístroj na střední výkon. Pokud má váš blender pěchovadlo, použijte jej na promíchání ingrediencí. Pokud ne, tak mixér zastavte a je-li potřeba, ingredience trochu promíchejte. Když je těsto dobře promíchané, sušené ovoce a semínka rozmělněné, nechte směs pár minut odstát, zlepší to celkovou chuť těsta.

2.

Nejraději smažím lívanečky na přepuštěném másle, ale kvalitní rostlinný tuk na smažení (tj. má vysoký stupeň, při kterém se začíná přepalovat) je samozřejmě také úplně vhodný. Smažte je na slabý silný výkon, tak aby byly propečené, ale ne příliš suché. Tentokrát jsem je servírovala se šlehačkou, čokoládovou polevou a praženými, lehce karamelizovanými lískovými ořechy.

Ovesné lívanečky z blenderu
Ovesné lívanečky z blenderu
Newsletter