.
Quiche
7. března 2012
Mám několik receptů na Pâte brisée, neboli křehké těsto (na slané koláče), tak jsem nevěděla, který dřív.. Tady máte klasiku od Jilie Child, jejíž kuchařka je prostě úžasná, co se informací a náčrtů týče vyčerpávající, a to je hlavní klíč, jak zvládnout zdánlivě složité recepty, protože kouzlo je jen v pár jednoduchých tajemstvích.
Ingredience
-
na těsto:
-
150 g hladké mouky
-
120 g vychlazeného másla nasekaného na kousky
-
3 – 4 lžíce ledové vody (ideálně z rozpuštěného ledu)
-
2 lžíce vychlazeného zeleninového vývaru (můžete nahradit vodou)
-
špetka soli
-
špetka moučkového cukru
-
na náplň:
-
4 vejce
-
250 ml smetany
-
špetka soli
-
špetka pepře
-
špetka muškátového oříšku
-
- toto je základ a pak můžete improvizovat nebo se držet klasiky a udělat například Quiche Lorraine:
-
200 g anglické slaniny
-
150 g sýru gruyére (můžete nahradit goudou)
-
- skvěle chutná s cibulkou, nebo variace kozího sýra a rajčat (cherry nebo sušená), špenát, olivy, snítky bylinek jako třeba tymián, udělají své ..
Postup
V míse rychle prsty zpracujeme mouku a máslo tak, aby vznikly lupínky ve velikosti ovesných vloček, je důležité těsto nepřepracovat. Posolíme, pocukrujeme (můžete vynechat), přidáme vodu a popř. vývar podle potřeby tak, aby vznikla hladká lesklá koule (tekutiny jsou ledové, aby se nám “vločky” neporušily), kterou dáme do fólie na hodinku odpočinou do ledničky. Rozehřejeme troubu na 190°C.
Odpočaté těsto rozválíme na kruh a vložíme do máslem vymazané formy na koláč nebo dort, dno propícháme vidličkou a pokud chceme zabránit nafouknutí, vyložíme pečícím papírem a nasypeme fazole, čočku nebo rýži. Dáme předpéct na 10 minut do trouby.
Připravíme si naplň, smícháme v míse všechny základní ingredience plus něco navíc (třeba co dům dal..). Pokud děláte Q. Lorraine, slaninu, buď na plátky nebo kostičky, orestujeme na pánvi , tím se zbavíme přebytku tuku, klademe na koláč a zalijeme vaječnou směsí se sýrem, který není třeba strouhat příliš najemno, stačí na kostičky.
Dáme znovu do trouby na cca 35 minut, hotovo máte, když náplň už není tekutá, zbytečné nepečte dlouho, ať nepřijdete o šťavnatost.
Tip:
1. Křehké těsto je možné koupit v supermarketech hotové, čímž si to velmi usnadníte, ale raději pracuji z čerstvých bio surovin bez konzervantů.. Pokud ovšem chystáte domácí párty a máte toho hodně, je to skvělý pomocník..