instagram @kitchenettehome

Ořechová bábovka

Ořechová bábovka

S podzimem se v naší domácnosti slavnostně rozšířily opět vlašské ořechy ze zahrady, a tak jsem se rozhodla, že tento týden věnuji trochu více pozornosti právě Vlašákům.)
Hlavou mi vždycky touto dobou prolítne vzpomínka, jak jsem jako malá holka objevovala a s dobrodružným duchem prozkoumávala obrovskou půdu prvorepublikové zlínské vily mojí babičky Jiřinky. Právě tam byly rozložené na novinových papírech vlašáky ze všech stromů, co na zahradě rostly. Půda byla strašně tajemná jak všechny půdy bývají, taky ale rozlehlá a trochu jsem si připadala jako ve skandinávské pohádce.
Tento recept je také z těch starších. Výsledná bábovka je velmi nadýchaná, vláčná a jemná. Recept zařazuji mezi recepty z kolekce bábovkových receptů na blogu.)

25 minut - 0 porcí
Ořechová bábovka

Ingredience

  • 6 šťastných vajec


  • 180 g másla / část nebo celé je možné nahradit kokosovým tukem


  • 250 ml smetany ke šlehání

  • 
360 g polohrubé mouky / celozrnná polohrubá je také fajn


  • 220 g cukru moučka /použila jsem 1:1 třtinový : třtinový muscovado,

  • 1 prášek do pečiva


  • vanilka (extrakt, vanilkový cukr, ..)


  • 200 g vlašských ořechů mletých

  • 
špetka soli


  • (2 lžíce rumu)

Ořechová bábovka

Postup

1.

Troubu předehřejte na 160 °C. Vymažte si a vysypte moukou velkou bábovkovou formu. 


2.

Máslo s polovinou cukru a vanilkou vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Přidejte žloutky. Teď už opatrně střídavě vmícháme mouku prosátou s práškem do pečiva, rum a smetanu. Se špetkou soli vyšlehávejte sníh, přičemž postupně přidávejte zbylý cukr. Hotový pevný a lesklý sníh opatrně vmíchejte do těsta. Na závěr vmíchejte mleté ořechy a přelijte těsto do formy.


3.

Pečte přibližně 60 minut. Po krátkém vychladnutí, vyklopte z formy a nechte dochaldnout na mřížce.

 

Ořechová bábovka
Ořechová bábovka
Ořechová bábovka
Ořechová bábovka
Ořechová bábovka
Newsletter