instagram @kitchenettehome

Tarte aux poires - Hruškový koláč s mandlovým krémem

Tarte aux poires - Hruškový koláč s mandlovým krémem

Pevně věřím, že když tento koláč vyzkoušíte doma, nejenže Vás nezklame, ale stanete se jeho milovníky a budete se k němu nespočetněkrát vracet. Tato variace s listovým těstem je opravdu jednoduchá. V mé nové kuchařce najdete recept velmi podobný, jen se liší těstem, které je křehké a celé domácí, náplň je naopak se švestkami. I křehké těsto si můžete připravit na menší porce dopředu a uchovávat v mrazáku, ale tato varianta s listovým těstem je opravdu pro ty uspěchané dny, kdy i přesto chcete připravit něco opravdu svátečního a nadmíru gurmánského. Díky muškátovému vínu a hruškám načerpáte tu překrásnou a voňavou atmosféru podzimu.
Moc děkuji Blance M, která mi poslala originální recept.

6 porcí
Tarte aux poires - Hruškový koláč s mandlovým krémem

Ingredience

  • Ingredience:

  • 2 větší hrušky

  • 1/2 listového těsta (125 g)

  • 100 g změklého másla

  • 70 g třtinového cukru

  • 2 šťastná vejce

  • 100 g mandlové mouky (jemně mleté mandle)

  • 2 polévkové lžíce hladké či celozrnné mouky

  • 3 lžíce muškátového či ledového vína (pokud nemáte, rum je také skvělý)

  • špetka mletého badyánu

Tarte aux poires - Hruškový koláč s mandlovým krémem

Postup

1.

Připravte si kulatou koláčovou formu o průměru 28 cm nebo jako já ekvivalentní podélnou koláčovou formu. Vymažte ji olejem ve spreji nebo jiným tukem jak jste zvyklí. Zapněte troubu na 180 °C a nechte ji předehřát.

2.

Mezitím si vyšlehejte máslo spolu s vejci, cukrem, mandlovou moukou, moukou, badyánem a vínem popřípadě rumem. Pokud máte robot, nechte ho práci dělat za Vás a připravte si hrušky. Oloupejte slupku, zbavte je jadřinců a nakrájejte na osminky, tedy 8 přibližně stejných měsíčků. Pokud si dáváte na čas, můžete hrušky zatím ponořit do citrónové vody, aby působením oxidace nezačaly hnědnout. (šťáva z jednoho citrónu a 1 litr vody pokojové teploty)

3.

Listové těsto vyválejte na lehce pomoučeném vále na tenký plát tak, aby odpovídal formátu Vaší formy. Já mám ráda těsto co nejtenčí, tak většinou využiji méně než 125 g. (Pokud i Vám zbyde, odložte jej do mrazáku zabalené ve fólii na později.) Opatrně těsto přeneste do formy a prsty zatlačte do všech záhybů či rohů. Nožem odřízněte přebytky těsta a naplňte jej mandlovým krémem, který rovnoměrně rozetřete po celé ploše. Navrch položte hrušky. Do podélné formy se hodí ideálně střídat silný a tenký konec. V kulaté formě Vám naopak přijde vhod rozšiřující se tvar klínků a vytvoříte díky nim pěkný kruh z hrušek. Nevadí, že hrušky vyčnívají. Při pečení krém nabyde a hrušky téměř úplně pohltí.

4.

Pečte přibližně 30 minut. Hotový koláč poznáte nejen podle krásně zlaté barvy, ale také podle toho, že krém už není řídký, při zahýbání formou se “neklepe”. Hotový koláč vyndejte z trouby a po krátkém zchladnutí jej vysuňte i z formy, máte-li formu s odnímatelným dnem, aby byl korpus krásně křupavý. Servírujte i teplý, čerstvě upečený je nejlepší.

 

Tarte aux poires - Hruškový koláč s mandlovým krémem
Tarte aux poires - Hruškový koláč s mandlovým krémem
Tarte aux poires - Hruškový koláč s mandlovým krémem
Tarte aux poires - Hruškový koláč s mandlovým krémem
Tarte aux poires - Hruškový koláč s mandlovým krémem
Tarte aux poires - Hruškový koláč s mandlovým krémem
Newsletter