instagram @kitchenettehome

Bramborový salát s chřestem

Bramborový salát s chřestem

Velmi lahodný a nutričně vyvážený salát. Vychlazený je skvělý pro horké letní večery. Ideální pro vegetariány, ale i masožravci nebudou nic na chuti postrádat…

.
15 minut - 4 porcí
Bramborový salát s chřestem

Ingredience

  • na dresink:
  • 4 lžíce vinného octa
  • 4 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce třtinového cukru nebo agáve sirupu
  • na salát:
  • 900 g malých mladých brambor, s červenou slupkou jsou také fajn
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 220 g červených fazolí z konzervy (kupuji alnatura)
  • 1 malý pórek
  • 1 velká červená cibule
  • 5 řapíků celeru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • hrst nasekaného čerstvého kopru
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
Bramborový salát s chřestem

Postup

Ve středním hrnci přiveďte osolenou vodu k varu, přidejte brambory i se slupkou a vařte krátce, aby zůstaly stále pevné a nerozpadaly se. Asi tak minutu předtím, než jsou hotové, přidejte do vroucí vody i chřest (odkrojte oschlé konec stonku ). Sceďte a nechte stranou vychladnout.
Mezitím si připravte dresink, smíchejte všechny ingredience. Někdy udělám větší množství do zavařovací sklenice a odložím si ho do lednice.
Na pánvi s lžící oleje si opravdu krátce orestujte pórek a cibuli na kolečka, aby ztratili ostrou chuť (můžete použít do salátu i čerstvé).
Do velké salátové mísy dejte fazolky (můžete přilít i část nálevu z konzervy), řapíkatý celer nakrájený na tenké plátky, cibulku s pórkem, kopr, chřest pokrájený na (cca 1,5-2 cm), brambory na větší kostky (cca 1,5-2 cm), dresink, lehce dosolte a opepřete pokud je třeba, promíchejte a vychlazený můžete servírovat.

Bramborový salát s chřestem
Bramborový salát s chřestem
Bramborový salát s chřestem
Newsletter