instagram @kitchenettehome

Ovesné sušenky

Ovesné sušenky

Domácí ovesné sušenky, které hravě zvládne i malé dítě. Můžete si je variabilně zpestřit a vylepšit přidáním různých semínek a oříšků, jak píši v poslední položce ingrediencí… To je právě to, co na domácím pečení miluji, přesně víte co dáváte svým blízkým. Jen je třeba při kladení na plech udržet relativně velké rozestupy, při prvním kole se mi povedly spíše ovesné čtverečky..), ale na chuti to nic nemění a jsou perfektně křupavé. Recept je přibližně na 50 kusů, to je 3 plné standartní plechy…

.
15 minut - 0 porcí
Ovesné sušenky

Ingredience

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1 hrnek špaldové mouky (můžete použít klasickou hladkou)
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 hrnku strouhaných vlašských nebo lískových ořechů
  • 130 g másla
  • 3 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 2 lžíce vody
  • 1 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka skořice
  • lžička vanilkové esence
  • volitelné: 4 lžíce slunečnicových semínek, lněných (drcených), sezamových, sekaných dýňových, máku, …
Ovesné sušenky

Postup

1. Ve velké míse smíchejte vločky, prosátou mouku, cukr, skořici, vanilku a ořechy.
2. V malém hrnci rozehřejte máslo spolu se sirupem. V horké vodě rozmíchejte sodu a přidejte ji k rozehřátému máslu.
3. Máslovou směs nalijte k suché vločkové směsi, dobře promíchejte.
4. Rozehřejte troubu na 150°C.
5. Lžičkou tvarujte malé hromádky na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech. Nechávejte dost místa mezi jednotlivými, protože se při pečení roztečou na tenké placičky.
6. Pečte 15-20 minut do zlatohněda. Ještě horké je uvolněte nožem od plechu a nechte vychladnou na mřížce. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

Ovesné sušenky
Ovesné sušenky
Newsletter