instagram @kitchenettehome

Lilková polévka s parmezánem

Lilková polévka s parmezánem

Výborná kombinace lilků, parmezánu a rajčat na letní večery… Postup, jak připravit lilky v troubě, se vám bude hodit i na jiné úpravy.. Je to základní příprava na různé studené pomazánky a dipy.

.
20 minut - 4 porce
Lilková polévka s parmezánem

Ingredience

  • 3 malé lilky nebo 2 střední
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 větší cibule na jemné kostičky
  • 4 stroužky česneku na plátky
  • 450 g masitých rajčat (nebo konzervu krájených nebo celých rajčat)
  • 3 hrnky vody (z výhodou i vývar ..))
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • čerstvá bazalka
  • 80 g strouhaného parmezánu na servírování
  • krutóny na servírování
Lilková polévka s parmezánem

Postup

1. Předehřejte si troubu na 220°C. Lilkům odřízněte stopku, rozpulte je podélně na půl. Ostrým nožem vytvořte opatrně hluboké řezy, aby tvořily mřížku na každé polovině, ale aby jste nenarušili slupku. Pokapejte každý olejem, postačí 2 polévkové lžíce a dejte péct do trouby na 30 minut.
2. Mezitím ve velkém hrnci rozehřejte zbývající olej, na něm orestujte cibulku do měkka, přidejte česnek a ještě minutu restujte.
3. Lžící vydlabejte dužinu lilků, mělo by to jít snadno, jako měkké máslo, přidejte k cibulce, slupky vyhoďte. Přidejte hrubě nakrájená rajčata (nebo plechovku), vodu, osolte a přiveďte k varu. Takto jemně vařte přiklopené 20 minut.
3. Na závěr přidejte čerstvou bazalku podle chuti a polévku rozmixujte ponorným mixérem. Servírujte s parmezánem a krutóny. Miluju krutóny z pivních rohlíků..)

Lilková polévka s parmezánem
Lilková polévka s parmezánem
Lilková polévka s parmezánem
Lilková polévka s parmezánem
Newsletter