instagram @kitchenettehome

Jahodový pie z domácího listového těsta

Jahodový pie z domácího listového těsta

Recept na domácí listové těsto jsem už minulé léto přidala na kitchenette, tak se můžete zpětně podívat na recept na višňový pie nebo jablečný s likérem a třeba se dál inspirovat přidáním semínek a alkoholu.
I když domácí listové těsto zní složitě, není to tak. Postup je dlouhý, ale to jen proto, že slovy popsat pár tahů ruky vyjde na mnoho písmen, ale když se podíváte na postup, pochopíte, že to není žádná věda. Už bych měla začít s těmi video recepty… )
A jahodová verze?
Je skvělá! Výborně se hodí na přezrálé jahody, pokud už nevíte kam s nimi. Servírovat ho můžete s výhodou teplý a doplnit třeba o lžíci řeckého jogurtu, vychladlý a nebo třeba si pie druhý den rozpéci. Na rozpékání je skvělá jednoporcová mističková verze.

Jahodový pie z domácího listového těsta

Ingredience

  • NA TĚSTO (na dva velké koláče, dvě nohavice štrůdlu):
  • 500 g vychlazeného másla
  • 500 g hladké mouky, plus na pomoučení (250 g nahrazuji špaldovou celozrnnou)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 250 ml ledové vody
  • NA NÁPLŇ (jednoho koláče nebo 5ti malých):
  • 900 g očištěných jahod
  • cca 1 hrnek / 200 g třtinového cukru, podle potřeby
  • 3 lžíce maizeny
  • lžička skořice
  • (s kořením experimentujte, přidávám špetku zázvoru a kardamonu)
  • NA POSYPÁNÍ:
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • špetka soli
  • špetka skořice, mletého zázvoru, kardamonu
Jahodový pie z domácího listového těsta

Postup

1. Nakrájejte 150 g másla na kostičky, zbytek vraťte do ledničky.
Ve velké míse smíchejte kostky másla s moukou, solí a prsty lehce zpracujte na drobenku. Přidejte citrónovou šťávu, opravdu ledovou vodu a vytvořte hladké pružné těsto (pokračujte na vále ručně..). Jde to velmi snadno a rychle. Těsto zabalte do fólie a nechte vychladit 1 hodinu.
2. Na lehce pomoučeném vále rozválejte těsto na obdélník tenký 5 mm (velký přibližně jako prostírání).
Mezi dvěma vrstvami pečícího papíru, pomocí válečku, zploštěte zbylou část másla na obdélník velký jako polovina rozváleného těsta.
Máslo položte na krajní polovinu těsta, nechte si na stranách prostor a přiklopte druhou polovinou, lehce spojte kraje těsta okolo obvodu. Zabalte obdélník opět do fólie a nechte vychladit 15 minut.
3. Vychlazené těsto opět na lehce pomoučeném vále rozválejte na 5 mm a poskládejte na třetiny do středu jako na obrázku… Nechte opět vychladit ve fólii 15 minut.
Zopakujte postup ještě 2krát, přičemž otáčejte těsto pokaždé o 90°. Uvidíte jak se tvoří tenké vrstvy másla a těsta.
4. Před finálním zpracováním vychlaďte alespoň 1 hodinu. Těsto také můžete uchovat 3 dny v lednici nebo 1 měsíc v mrazáku zabalené ve fólii.
5. Předehřejte troubu na 200°C.
Ve velké míse smíchejte ingredience na náplň. Jahody, cukr, špetku soli, maizenu a koření.
Vymažte si formu.
6. Pokud budete péci jeden koláč, použijte formu o průměru 24 cm. Na jeden takovýto koláč budete potřebovat polovinu listového těsta. Druhou si uchovejte v lednici nebo mrazáku.
7. Díl těsta, který se chystáte použít opět rozdělte na poloviny, přičemž jedna může být větší. Větší polovinu těsta vyválejte, tak aby tvořila kolo dostatečně velké na pokrytí dna a boků formy. Druhý kruh může být menší, bude pouze zakrývat náplň z vrchní strany…
Vyplňte dno a boky formy těstem, pomocí prstů lehce dotvarujte. Vlijte jahodovou náplň a přikryjte menším kolem. Prsty na okraji spojte obě vrstvy a odřízněte nožem přebytky těsta. Nebo můžete vytvořit 5 menších porcí do zapékacích mističek. Pak si těsto rozdělte na 5 dílů a postupujte stejně jako u velkého.
*8.*Teď už jen potřete mlékem, pocukrujte lžící cukru a vidličkou nebo špejlí vytvořte otvory.
Pečte při 190°C přibližně 30 minut, do zlatohněda.

Jahodový pie z domácího listového těsta
Jahodový pie z domácího listového těsta
Jahodový pie z domácího listového těsta
Jahodový pie z domácího listového těsta
Jahodový pie z domácího listového těsta
Jahodový pie z domácího listového těsta
Newsletter