instagram @kitchenettehome

Sněhová bábovka

Sněhová bábovka

Bude se Vám hodit, až budete řešit dilema se zbylými bílky. Většinou upeču nějaký z meringue nebo pavlova dortů, které tuto situaci řeší skvěle a elegantně, ale tentokrát jsem chtěla najít recept na nějakou trvanlivější bábovku, protože dort by se u nás v těchto dnech nesnědl. A po pravdě se mi i trochu stýská po těch, tak krásně tradičních a vzpomínky na babičky vyvolávajících tvarech moučníků. Bábovkové formy jsou neuvěřitelně poetické předměty. Miluju je!
Výsledek byl skvělý a to po mnoho dní. Takže doporučuji a posílám dál. Snad jen jsem mohla péci trochu kratší dobu, tak doporučuji ohlídat si bábovku lépe než já.) Je voňavá, nadýchaná a moc dobrá.

Sněhová bábovka

Ingredience

  • 6 vaječných bílků
  • špetka soli
  • 230 g třtinového cukru
  • 80 g špaldové celozrnné mouky
  • 80 g hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžíce bramborového nebo kukuřičného škrobu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100 g másla, rozpuštěného a vychlazeného na pokojovou teplotu
  • vanilkový extrakt
  • kůra z jednoho bio citrónu, jemně strouhaná
Sněhová bábovka

Postup

1. Předehřejte troubu na 180°C a vymažte bábovkovou formu.
2. Šlehejte bílky s dvěma lžícemi cukru a špetkou soli do pevného nadýchaného sněhu. Šlehejte pomalu, aby sníh měl všechny své kvality.
(Mísa i metlička musejí být absolutně odmaštěné, špetka soli nebo pár kapek citrónu také pomohou. Bílky šlehejte ze začátku velmi pomalu a buďte trpělivý, protože pomalé šlehání zaručí tvorbu co nejmenších bublinek tedy i s pevnější membránou, které zajistí stálejší a pevný sníh. Chce to trpělivost, ale vyplácí se i u pečení bílkových dezertů jako je Pavlov, Meringue, …)
3. Zbylý cukr smíchejte s moukou, škrobem a práškem do pečiva. Prosejte do ušlehaných bílků, přidejte kůru, extrakt a opatrně vmíchejte. Následně opatrně vmíchejte i máslo a nalijte do bábovkové formy.
4. Pečte přibližně 30 minut a výsledek otestujte špejlí. Po chvíli chladnutí můžete opatrně vyklopit na talíř.

Sněhová bábovka
Sněhová bábovka
Sněhová bábovka
Newsletter