instagram @kitchenettehome

Losos, kroupy s červenou řepou a fenyklovo-jablečný salátek

Losos, kroupy s červenou řepou a fenyklovo-jablečný salátek

Když jsem pátrala na stránkách Marc&Spencer, abych k receptu pro Vás mohla přiložit link na můj oblíbený produkt, narazila jsem na pár zajímavých receptů… Rubínově červené ječné kroupy. Nádhera, trochu exotika a ještě zdravá. S lososem a salátkem, u kterého jsem se zdráhala dodržet recept do puntíku. Což ostatně málokdy dělám. Ale protože večerní shon v domácnosti s dětmi vrcholil, matky a otcové pochopí…, fenykl s jablkem jsem pouze pokapala šťávou z limetky, olivovým olejem, sůl, pepř a šup na talíř, jak Mark i Spencer radí.
Tak a teď se i já přidávám. Je to skvělá svěží harmonie. Fenyklu i jablku nic nechybělo. Naopak tvořili skvělou symbiózu s ostatními chutěmi i texturami a tradiční dresink by mě asi trochu rušil. Kroupy mě potěšily a inspirovali k dalším kulinářským výtvorům.
Teď už jsem zvědavá jen co na to řeknete Vy.

25 minut - 2 porce
Losos, kroupy s červenou řepou a fenyklovo-jablečný salátek

Ingredience

  • 2 filety z lososa
  • 300 g pečené nebo vařené červené řepy
  • 300 ml vývaru (zeleninového či kuřecího) nebo vody
  • 150 g krup (ječných nebo třeba špaldových, které jsem koupila v DM od Alnatury)
  • 1 čerstvý fenykl
  • 1 jablko
  • 1 citrón nebo limetku
  • pár snítek čerstvého tymiánu
  • extra panenský olivový olej
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
Losos, kroupy s červenou řepou a fenyklovo-jablečný salátek

Postup

1. Z řepy si pomocí robotu udělejte pyré.
(Pokud ještě neznáte postup pečení řepy v troubě, doporučuji vyzkoušet. Pečte celou řepu včetně slupky zabalenou v alobalu do měkka při 200°C. Trvá to přibližně 50 minut podle velikosti. Zachová si tak maximum své přirozené chuti. Pak po vychladnutí už jen odstrante slupku. Takto ji můžete mít v lednici i několik dní předem připravenou na saláty, … Praktické je, šoupnout ji do trouby, když pečete něco jiného, pak Vás to nestojí žádnou energii navíc.)
Postup s ječnými kroupy
2. Protože doba vaření může být i relativně dlouhá (cca 1 hodinu), nedoporučovala bych postup jako u rizoto, to znamená minimum vody, která se vstřebá do krup… Dejte tedy vařit předem propláchnuté kroupy do většího množství, přibližně 5ti násobku, osolené vody či vývaru. Když jsou hotové nebo téměř hotové, tekutinu sceďte. Kroupy vraťte do hrnce, přidejte řepné pyré a ještě krátce povařte, aby konzistence byla odpovídající Vašim požadavkům. Dochuťte solí a pepřem.
Postup se špaldovými kroupy Alnatura
2. Výrobce doporučuje vařit v dvojnásobku tekutin, kdy postup připomíná právě přípravu rizota. Propláchnutou špaldu tedy dejte do hrnce s 300 ml osoleného vývaru nebo vody. Přiklopte poklicí a pomalu vařte do měkka. Když je tekutina téměř všechna vstřebaná, přidejte řepné pyré a krátce ještě vařte. Kroupy by měly být měkké, ale stále trochu aldente a pyré by nemělo tvořit kaši okolo, ale hezky se spojit a ještě trochu vstřebat do špaldy (ječmene). Na závět dochuťte solí a pepřem.
3. Mezitím si předehřejte troubu na 180°C.
4. Filety z lososa potřete troškou oleje, posypejte čerstvým tymiánem, posolte a opepřete podle chuti. Dejte je na pekáč a pečte v rozehřáté troubě přibližně 8 minut (podle velikosti).
5. Jablko bez jadřinců a očištěný fenykl si nakrájejte na tenoučké plátky. Pokud máte struhadlo, bude teď velkým pomocníkem. V horším případě pomůže i škrabka.
Zelené výhonky fenyklu připomínající kopr, si uchovejte na ozdobu. Jakmile budou jablka i fenykl nakrájené, pokapejte je šťávou z půlky citrónu nebo limetky a dobře opatrně promíchejte. Zamezíte tak, mimo jiné, hnědnutí jablek způsobené oxidací. Salátek pokapejte olivovým olejem, posolte a popepřete podle chuti.
A můžete servírovat! Dohromady tato kombinace tvoří opravdu harmonicky působící trojici.

Losos, kroupy s červenou řepou a fenyklovo-jablečný salátek
Newsletter