instagram @kitchenettehome

Květáková krémová polévka s cizrnou a marockým kořením

Květáková krémová polévka s cizrnou a marockým kořením

Asi jste to už zachytili, obzvlášť ti, kteří sledují můj instagram, co je to Gastrokroužek, ale musím uvést tuto polévku nejdříve krátkým představením mých kamarádů, se kterými mě "spojilo jídlo". Začalo to tak, že jsme se jednou za čas sešli, třeba u někoho doma a místo, aby se jeden potil v kuchyni a hostil ostatní, jsme si vařili navzájem. Vždycky se předem stanovilo téma a pak se nějak samospádem rozdělily chody, co komu jak vyhovovalo a bylo blízké. Pak jsme se v den D sešli a volná zábava točící se kolem jídla mohla začít. Trochu jsme si o jídle i povídali a vzájemně se třeba trochu vzdělali. Bylo to skvělé. Taková malá rodinně - kulturně společenská událost plná legrace a taky mentální regenerace. 

A protože téměř z každého setkání si většina z nás chtěla odnést nějaké recepty, napadlo nás jednoho dne, že proč prostě nevzít do ruky ještě foťák a z těchto našich setkání neudělat kuchařku. Krásnou, výpravnou, plnou té příjemné atmosféry, která nás vždy obklopuje a hlavně nápaditých receptů. Protože nám to připadalo tak strašně snadné, skočili jsme do toho rovnýma nohama samozřejmě. Měl to být takový ten piece of cake a jak tomu bývá, byla to trochu zidealizovaná představa. Rozumějte mi dobře. Setkání jsou stále skvělá a vždycky se na sebe strašně těšíme a vracíme se domů stále s tím hřejivým pocitem. Ale dát do kopy tolik lidí, udržet nějaký koncept, sehnat peníze třeba na tisk, ze všech vymámit receptury, shodnout se na coveru, názvu, titulu, vazbě, papíru, ...  a mnoha dalších faktorech.... A v neposlední řadě s kvalitní krásnou knihou je totiž samozřejmě trochu víc práce... Naštěstí díky tomu, že tuhle celou partu tak nějak založil a teď i intenzivně kormidluje a táhne k zdárnému cíli Lukáš Hejlík, byl tu celý ten rok i leader, který i přes všechny složitosti udržel směr a dotáhnul nás téměř do finále. (Samozřejmě nás tou svou urputností někdy i pěkně štve... Ale pssst.) Musím mu tady vlastně veřejně moc poděkovat!!!! Luky jsi rozený vůdce a ještě jsi neuvěřitelně multifunkční a výkonný!!!! Nechápu, jak to děláš! (Tady je Lukášův Instagram).
A pak je tu také Adéla se svým vydavatelstvím Došel karamel, který si klade za cíl vydávat krásné a kvalitní knihy, tak byla jasnou volbou, kromě toho, že je moc fajn parťák (IG Adélky). Adélka je tím druhým kormidelníkem a tou jemnou, klidnou, milou, ale efektivní silou. V mezidobí stihla přivést na svět miminko, krásnou Andělku, ale ani to ji nepřinutilo zvolnit a stále je nám oporou v dobrém i ve zlém. Děkuju Adélko i Tobě!!! Jsem moc ráda, že jsem Tě díky téhle rodící se kuchařce poznala.
Trochu jsem se rozpovídala, ale mám pocit, že bych teď měla představit i ostatní. A víte co? Budu pokračovat v dalším příspěvku/receptu, kde Vám o gatrokroužku zase napíšu o kousek více a představím další důležité lidičky a moje kamarády.
Před námi je v tomto momentě už jen jedna kapitola, tedy jedno setkání a 1. května by měla kuchařka spatřit světlo světa. :-D

A proč jsem se u receptu na tuto polévku tak rozpovídala? Uvařila jsem ji totiž na gastrokroužku, který se konal přibližně před rokem, měla to být tuším první kapitola do kuchařky téhle partičky, ale nakonec se stala tzv. nultou kapitolou, která nebude nikdy zveřejněna a tak mám pro vás recept na polévku, kterou byste měli vyzkoušet. Je totiž opravdu moc dobrá. Přidala jsem nakonec i pár fotek z toho dne, které fotila Lucie Fenclová, protože ta nám moc krásně fotí celou knihu. Na mých fotkách je polévka žlutější, dala jsem totiž hodně kurkumy, tak jen kdybyste se nad tím pozastavovali. :-)
K receptu mám asi jen to, že krémové polévky jsou fajn, když jsou něčím posypané, když mají texturu, když tu a tam něco křupne... Tak pokud se do ní pustíte, nevynechejte květák, cizrnu, koření a bylinky na posypání. Já jsem si oblíbila z Marks&Spencer koření, které se jmenuje Roasted marocan spices. Na tuto polévku bylo super a ještě krásné, protože obsahuje i sušené okvětní lístky růží. Ale samozřejmě si vystačíte s tím, co máte napsané v ingrediencích. Snad vám polévka bude chutnat!

Květáková krémová polévka s cizrnou a marockým kořením

Ingredience

  • 1 l zeleninového vývaru

  • 1 květák

  • 2 fenykly

  • 3 mrkve

  • 1 petržel

  • 3 střední brambory

  • 5 stroužků česneku

  • 4 lžíce olivového oleje

  • mořská sůl

  • čerstvě mletý pepř

  • 1 konzerva cizrny nebo ekvivalent uvařené sušené

  • 1 lžička mletého římského kmínu

  • 1/2 lžičky sladké či pálivé papriky

  • chilli podle chuti

  • 1 lžička semínek koriandru

  • špetka kurkumy

  • 1/2 lžičky skořice

  • 1/2 lžičky fenyklu

  • 1/2 lžičky mletého závoru

  • 250 ml sladké smetany

  • hrst hladkolisté petržele (vyzkoušejte i mátu a koriandr)

Květáková krémová polévka s cizrnou a marockým kořením

Postup

1.

Předehřejte troubu na 200°C. Všechnu zeleninu i česnek očistěte, nakrájejte na kusy velké přibližně 2 cm a položte na velký plech. Přidejte i vařenou propláchnutou cizrnu, pokapejte olivovým olejem, posypejte kořením, solí, promíchejte a dejte do trouby péct do zlata přibližně na 25 min.

2.

Část pečeného květáku a cizrny si odložte stranou. Vývar přiveďte k varu a přidejte do něj zbylou zeleninu. Jakmile bude zelenina měkká, rozmixujte polévku na jemný krém. Na závěr ještě přidejte smetanu na zjemnění, prohřejte a můžete servírovat posypanou pečeným květákem, cizrnou, čerstvými bylinkami a třeba i špetkou marockého koření.

Květáková krémová polévka s cizrnou a marockým kořením
Květáková krémová polévka s cizrnou a marockým kořením
Květáková krémová polévka s cizrnou a marockým kořením
Newsletter