instagram @kitchenettehome

Vídeňská jablečná bábovka

Vídeňská jablečná bábovka

Tato je božská, nemá vůbec strukturu klasické bábovky, ale její vláčnost, šťavnatost a chuť stojí za to. Má výjimečnou strukturu díky tvarohu, jablkům a polohrubé mouce. Určitě stojí za vyzkoušení, já už jí pekla třikrát.) Tady přikládám odkaz na kolekci bábovkových receptů.
Původní recept zaslala Andrea a moc jí děkuju!
A zde najdete nejen tyto krásné formy.)

Vídeňská jablečná bábovka

Ingredience

  • 300 g polohrubé mouky (super je i s celozrnnou polohrubou)

  • 250 g tvarohu

  • 250 g třtinového cukru

  • 200 g másla

  • 4 jablka

  • 4 šťastná vejce

  • 1 prášek do pečiva

  • 5-7 lžic mléka

  • kůra z jednoho bio citrónu

  • vanilka (semínka z lusku nebo vanilkový cukr

  • 2 lžíce rumu

  • špetka soli

  • (hrst hrozinek)

Vídeňská jablečná bábovka

Postup

1.

Předehřejte troubu na 170°C/150°C horkovzdušnou. Vymažte máslem a vysypejte si polohrubou moukou, bábovkovou formu.

2.

Jablka oloupejte a nastrouhejte na nudličky. Osvědčilo se mi strouhání na tzv. “V” kráječi, jablka tak pustí méně šťávy a těsto pak není tak vodnaté, než když strouháte na klasickém struhadle.

3.

Žloutky šlehejte se změklým máslem a polovinou cukru do světlé nadýchané pěny. Přidejte střídavě mouku s práškem do pečiva, citrónovou kůru, rum, tvaroh a mléko. Šlehejte pevný sníh z bílků, špetky soli a zbytku cukru, ten ale přidávejte k bílkům postupně. Sníh s cukrem je stabilnější.

4.

Opatrně vmíchejte sníh i strouhaná jablka k těstu. Když je směs dobře propojená, přemístěte ji do formy a dejte péci přibližně na 45 minut. Otestujte špejlí, měla by vyjít ven čistá. Po krátkém chladnutí, vyklopte z formy na mřížku a nechte úplně vychladnout.

 

Vídeňská jablečná bábovka
Vídeňská jablečná bábovka
Vídeňská jablečná bábovka
Vídeňská jablečná bábovka
Vídeňská jablečná bábovka
Vídeňská jablečná bábovka
Vídeňská jablečná bábovka
Newsletter