instagram @kitchenettehome

Artyčoky a la Romana

Artyčoky a la Romana

Další z receptů, na který jsem si pozvala Gianfranca Coizzu. Kdo jiný, než rodilý Sardiňan, by tuto disciplínu měl umět předat nám Středoevropanům nejlépe.
Před pár dny jsem si totiž objednala bedýnku s artyčoky, ale jak to tak několikanásobné maminky mají, stále nebyl čas si s nimi tím správným způsobem pohrát a ještě to vše pro Vás dokonale zdokumentovat. A tak jsem spojila příjemné s užitečným, navštívila Gianfranca a tak jsem získala trochu prostoru na detailní focení. Děkuji Gianfranco za krásné rodinné odpoledne a společné vaření! Tady najdete něco málo o Gianfrancovi, tomto projektu a odkaz na jeho nový blog, má nám toho ještě hodně co předat.

2 porce
Artyčoky a la Romana

Ingredience

  • 8 artyčoků
  • 1 citrón
  • hrst máty
  • hrst petržele
  • 3 stroužky česneku
  • 1/4 hrnku strouhanky
  • extra panenský olivový olej
  • mořská sůl
  • čerstvě mletý pepř
Artyčoky a la Romana

Postup

1. Připravte si citrónovou lázeň, která zamezí oxidaci a následovnému černání artyčoků na řezu. Tedy do jednoho litru vody vymačkejte šťávu z jednoho citrónu. Nejprve artyčoky očistěte. Můžete se nechat vést fotografiemi, které poskytnou doufám dostatečnou představu.
Odstraňte vnější listy, očistěte stonek od vnější slupky, seřízněte oschlý konec stonku, tak i špičky listů. Střed pomyslných okvětních lístků odstraňte také, tak aby se ve středu vytvořil prostor tak akorát na špičku prstu. Takto připravené artyčoky ihned pokládejte do nádoby s citrónovou lázní.
2. Smíchejte strouhanku s nasekanou petrželí, dvěma lžícemi olivového oleje a propasírovaným nebo jemně nasekaným česnekem. Vyjměte jeden artyčok po druhém z citrónové lázně a střed každého naplňte touto bylinkovou strouhankou. Ještě každý posolte a opepřete podle chuti.
3. Ve středním hrnci zahřejte dostatek olivového oleje tak, aby když přidáte všechny artyčoky jeden vedle druhého řezem dolů, byly alespoň jeden cm ponořené. Takto smažte 2-3 minuty. Zalijte je vroucí vodou, až po hranici přechodu mezi hlavou a stonkem. Hrnec přiklopte poklicí a jemně vařte přibližně 30-35 minut. Poznáte, že jsou hotové a pěkně měkké, podle toho, že půjdou snadno propíchnout vidličkou.
4. Nechte je lehce vystydnout, naaranžujte na servírovací talíř a když už nejsou úplně horké pokapejte je ještě trochou olivového oleje, jinak by ho do sebe příliš nasákli. Ozdobte je natrhanými lístky máty a můžete servírovat. Jsou skvělé jako předkrm s omáčkou aioli, vychladlé například do salátu nebo perfektní příloha k rybám.

Artyčoky a la Romana
Artyčoky a la Romana
Artyčoky a la Romana
Artyčoky a la Romana
Artyčoky a la Romana
Artyčoky a la Romana
Artyčoky a la Romana
Artyčoky a la Romana
Artyčoky a la Romana
Artyčoky a la Romana
Artyčoky a la Romana
Artyčoky a la Romana
Artyčoky a la Romana
Artyčoky a la Romana
Artyčoky a la Romana
Artyčoky a la Romana
Artyčoky a la Romana
Artyčoky a la Romana
Newsletter