instagram @kitchenettehome

Tiramisu

Tiramisu

Toto tiramisu jsem pro Vás připravila před více jak rokem. Snažím se rozšiřovat kitchenette o spíše unikátní a netradiční recepty, ale hlavní motivací tentokrát bylo, nabídnout Vám tradiční recept na skvělé tiramisu, kde hlavně zužitkujete žloutky, které Vám zůstávají po upečení nějakého ze sněhových dortů či bábovek.
Jako například:
Čokoládovo-malinový dort Pavlova
Sněhová bábovka
Lísko-ořechové bezé s mascarpone
Citrónový meringue pie
Čokoládovo-citrónový meringue pie
A proč je tu až teď?
Tiramisu jsem připravila, dala vychladit. Nikdo ho nesnědl, než jsem vzala foťák do ruky. Bylo krásné počasí a denní světlo ideální na focení. I z fotek jsem měla výjimečně velkou radost, jak se mi líbily. Dezerty byly ozdobené jedlými květy fialek z naší zahrady .. No prostě čistá radost.) A asi se to už každému stalo, ale cesta těchto fotografií k Vám byla přerušena pouhým stisknutím neobyčejně obyčejného tlačítka ve foťáku. Prostě jsem je úplně nudně smazala s domněním, že už jsou v bezpečí uložené a připravené na další cestu … Mezitím jsem tiramisu dělala mnohokrát, ale už nikdy nebyl ten pravý moment pro focení. Až do dnes…) A pravdou je, že tenkrát nepřiběhla Grétka a tak krásně spontánně nezačala foukat do kakaa a také nepřišla tak milá návštěva a nepomohla nám ho všechno sníst.)

30 minut - 8 porcí
Tiramisu

Ingredience

  • 6 šťastných žloutků
  • 140 g třtinového cukru
  • 500 g mascarpone
  • 500 ml smetany na šlehání (33% tuku)
  • 300 ml silného espressa
  • 2-3 lžíce tmavého rumu nebo amareta
  • 350 g dezertních prstových piškotů
  • pravé neslazené kakao na posypání
  • popř. hořkou čokoládu na ozdobení
Tiramisu

Postup

1. Ve vodní lázni metličkou nebo ručním mixérem dobře promíchejte žloutky s cukrem až se z nich stane světlý krém. Tento krém nechte za stálého míchání alespoň 7 minut prohřát. Pro začátečníky to znamená, postavit pasující misku na hrnec s horkou vodou. Voda v hrnci nemusí přímo klokotat, ale jemně bublat. Miska se nemusí dotýkat vodní hladiny, horká pára postačí. V tomto případě nám jde o pasterizaci žloutků, nejde o to je uvařit. Odstavte a nechte lehce vychladnout.
2. K žloutkovému krému přidejte mascarpóne, semínka z vanilkového lusku a dobře promíchejte. Můžete použít mixér nebo metličku. Odložte do lednice. Ušlehejte šlehačku a opatrně propojte s druhou směsí, která nesmí být teplá. Měla by mít alespoň pokojovou teplotu nebo i chladnější.
3. Smíchejte kávu s rumem. Připravte si střední obdélníkovou zapékací nádobu 20×30 cm nebo ekvivalent. Ráda používám jedno-porcové skleničky nebo poháry.
4. Dno nádoby pokryjte souvislou vrstvou piškotů, měla ty to být polovina celkového množství, ale piškoty se liší sílou i gramáží, tak se tím moc netrapte a použijte polovinu …
Pokropte je polovinou kávové směsi, nebo piškoty také můžete namáčet, jen to chce už mít trochu v oku míru nasáknutí. První piškotovou vrstvu rovnoměrně pokryjte polovinou krému. A teď to celé zopakujte ještě jednou. Zbývající piškoty, druhá polovina kávové směsi a krém. Urovnejte povrch, přikryjte fólií a nechte vychladit alespoň 2 hodiny, ale ideálně do druhého dne. Před servírováním posypejte kakaem a třeba i hoblinkami čokolády.

Tiramisu
Tiramisu
Tiramisu
Newsletter