instagram @kitchenettehome

Rizoto ze zbylé kuřecí pečeně

Rizoto ze zbylé kuřecí pečeně

Mám tu pro Vás skvělý recept a moc doufám, že si k němu najdete takový vztah, jako mám já i moje rodina. Nevím jestli se u Vás doma stává, že zbyde kuře po grilování v troubě nebo pečení. Ohřáté druhý den už nebývá žádným hitem a pak máte ještě možnost maso upotřebit například do sendvičů spolu s kyselou okurkou a hořčicí, to není špatné, ale musím říci, že málo kdy to takto dopadne, navíc nijak neuplatníte výpek, který je chuťově moc cenný. Já jsem se kdysi inspirovala v jedné restauraci, kde jsem měla moc dobré rizoto a pak jsem nějaký čas přemýšlela, jak bylo připravené. Nevím jaká byla jejich receptura, že chutnalo tak skvěle, bylo plné chutí, .., ale snad bych se i vsadila, že postup byl takový, jak je sepsán níže. Moc se mi líbila idea zapojení a spotřebování zbytků a navíc takový výsledek! Myslím, že toto jídlo začíná být u nás doma populárnější než samotné pečené kuře, a tak někdy ke kuřeti i přidám nějaké stehno navíc právě proto, aby něco zbylo a pozítří bylo na toto rizoto.

Než se pustíte do vaření, ještě bych ráda zmínila pár tipů a rozcestníků, protože je jasné, že každý z Vás ochucuje pečeni jinak, jiným kořením, jinou zeleninou, podléváte například červeným vínem, přidáváte slaninu a jdete směrem "na divoko" nebo třeba zapojíte hořčici, bílé víno, estragon, ... Pak se samozřejmě i chuť rizota připraveného z takového základu výrazně mění. Tak tento recept berte jako takovou základní strukturu, jako tip, jak třeba naložit se zbytky a chuťovou linii už nechám na Vás. Můžete podřídit další ingredience rizota už Vámi dané základní chuti pečeně.
Myslím, že když si recept osvojíte, bude vždy věrnou, praktickou a rychlou zálohou pro každý večer. Později třeba vyzkoušíte použít králičí pečení a nebo jen vývar samotný. Budete si hrát s přípravou vývaru, kde jej obohatíte o další ingredience a pak už třeba vůbec nepoužijete maso. Jednou přidáte šalvěj a šalvějové máslo, příště trochu citrónové kůry, mátu, ... Chřest. 

20 minut - 4 porce
Rizoto ze zbylé kuřecí pečeně

Ingredience

  • 200 - 400 g masa z pečeného kuřete

  • 400 g rýže na rizoto jako je arborio, carnaroli

  • 1 šalotka

  • 1 - 2 stroužky česneku

  • 2 lžíce olivového oleje nebo třeba ghí

  • 1 litr vývaru z výpeku a zbytků po pečeni (recept v postupu)

  • 125 g čerstvého mladého špenátu

  • nebo 2 velké hrsti hrášku

  • nebo 1/2 brokolice rozdělená na růžičky

  • nebo kombinace

  • (1 - 2 dcl bílého vína)

  • (čerstvé bylinky)

  • 130 g parmezánu plus na servírování

  • mořská sůl

  • čerstvě mletý pepř

Rizoto ze zbylé kuřecí pečeně

Postup

1.

Zpracování zbytků kuřecí pečeně.
Nejprve je potřeba obrat všechno zbylé maso z pečeně a nakrájet si jej na menší kousky. Všechny ostatní zbytky z pečeně, jako jsou kosti, chrupavky, kůže, koření, popřípadě cibule, kořenová zelenina zkrátka vše, co Vám zbylo nechte v nádobě, ve které jste pekli, pokud je tato nádoba způsobilá na použití také na sporáku. (V opačném případě si vše dejte do hrnce a pokuste se i rozpustit výpek v troše vody, abyste i tuto cennou chuťovou složku zachovali a mohli ji přidat do hrnce k ostatním ingrediencím.) Obsah hrnce zalijte vodou a jemně pomalu vařte klidně i hodinu. Jde nám o to, abychom stejně jako při přípravě vývaru přenesli co nejvíce chutí do vody. Tento vývar z pečeně je nejdůležitější ingrediencí u tohoto rizota. 

2.

V širším hrnci tipu caserole nebo ve větší pánvi osmahněte na oleji šalotku do měkka, přidejte česnek na plátky a na závěr všechnu rýži, kterou ještě krátce také orestujte, aby lehce zesklovatěla. Přidejte obrané a pokrájené maso a nyní můžete začít tuto rýži podlévat horkým vývarem "ze zbytků", míchat a průběžně opět podlévat. Nezakrývejte poklicí. Dbejte na to, aby rýže nebyla nikdy na suchu, ale raději stále ponořená ve vývaru. Pokud chcete rizoto trochu ochutit i bílým vínem, postupně přidejte i to. Rýže dokonale přijme chuť výpeku a popřípadě i vína. Správné rizoto je pěkně krémové díky škrobu obsaženému v rýži, ale také díky tomu, že je dostatečně podlité, nikdy není rýže příliš suchá, jako je tomu u pilafu.

 

3.

Když už rizoto vaříte přibližně 10 - 12 minut a blížíte se do finále, rýži ještě dosolte, popřípadě opepřete a přidejte vámi zvolenou zeleninu. Skvělé je třeba jen s hráškem nebo brokolicí, ale i směs více ingrediencí jako je cuketa, brokolice, špenát, hrášek, ... je skvělá. Já dávám zeleninu až na úplný konec, protože se vždy snažím aby byla ještě "živá", křupavá, měla pestrou barvu, ale hlavně i chuť. Například čerstvý špenát vmíchávám až na úplný závěr, než přidám parmezán. Celkem se tyto druhy rýže vaří 16 - 18 minut.

 

4.

Jakmile je rýže na skus, sejměte hrnec ze sporáku a ještě vmíchejte nastrouhaný parmezán, popřípadě bazalku či jiné hodící se bylinky. Servírujte ideálně ihned s dalším parmezánem na posypání.

Rizoto ze zbylé kuřecí pečeně
Rizoto ze zbylé kuřecí pečeně
Rizoto ze zbylé kuřecí pečeně
Rizoto ze zbylé kuřecí pečeně
Rizoto ze zbylé kuřecí pečeně
Rizoto ze zbylé kuřecí pečeně
Rizoto ze zbylé kuřecí pečeně
Newsletter