instagram @kitchenettehome

Belgické vafle z Bruselu

Belgické vafle z Bruselu

Pravé belgické vafle se dělí na dva druhy – ty z města Liege a ty z Bruselu. Trochu jsem se do pečení vaflí zamilovala a vyzkoušela oba tyto druhy, poté ještě kváskové vafle a nekynuté rychlé. Tedy pokud si pořídíte vaflovač, jistě se nebudete nudit, protože variací je mnoho, dokonce jsou i perfektní slané snídaňové alternativy. Je to hračka, která mě jen tak rychle neomrzí.
Základem těch Bruselských je řídké kynuté těsto. Procesem kynutí se struktura těsta mění a výsledná lahůdka má hezky jemně křupavé okraje. Tradičně má tvar obdélníku a servíruje se pocukrovaná, také s čokoládovou polevou a šlehačkou.
Naopak vafle z Liege jsou z hustého kynutého těsta, do kterého se po vykynutí těsně před pečením přidají cukrové perly, které ve vaflovači zkaramelizují a vytvoří tak mnohem křupavější a sladší lahůdku.
Když jsem dostala nabídku přispět do narozeninového čísla FOODu, začala jsem přemýšlet, čím bych potěšila někoho blízkého. Já osobně miluji snídaně, a pokud jsou slavnostní, tak se rozplývám blahem. A protože láska prochází žaludkem a tento oslavenec jí rád jistě všemi smysly, zrodila se myšlenka a Belgické vafle s ní. Tedy v zářijovém narozeninovém Foodu tento recept můžete zahlédnout také. Děkuji za přízeň a čest se podílet na narozeninovém čísle, také Vás mám ráda. FOODu a spolu s ním i celé redakci přeji samozřejmě mnoho spokojených a milých čtenářů, ale také v neposlední řadě, aby měli stále dostatek inspirace a práce je bavila.

Belgické vafle z Bruselu

Ingredience

  • 500 g hladké mouky

  • 15 g droždí (1/2 balení instantního droždí)

  • 1 polévková lžíce třtinového cukru

  • 650 ml vlažného mléka

  • 1 lžička soli

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 250 g rozpuštěného másla

  • 3 - 4 bílky

Belgické vafle z Bruselu

Postup

1.

Droždí spolu s cukrem rozpusťte ve vlažném mléce (mléko nesmí být horké, jinak by znehodnotilo droždí). Přidejte mouku, sůl, vanilkový extrakt, dobře promíchejte na hladké těsto a nechte kynout alespoň 20 - 30 minut. Mezitím si rozpusťte máslo a nechte opět zchladnout na pokojovou teplotu.

2.

Když je těsto vykynuté zapněte vaflovač, aby se dostatečně rozehřál. Vmíchejte do těsta máslo. Z bílků si ušlehejte pevný sníh a i ten už velmi opatrně zabalte (vmíchejte) do těsta. Povrch vaflovače je ideální ošetřit sprejem na vymazávání, ale můžete použít i štětec a tuk vhodný na smažení. Na dobře rozehřátou plotýnku vaflovače nalijte dostatek těsta, zaklopte a pečte do krásně zlata a křupava. Záleží na výkonu vaflovače, na Kitchen Aid to trvá 3,5 minuty.
Servírujte s čerstvým ovocem, šlehačkou a čokoládovou polevou. Nebo jak je máte nejraději.

 

Dobrý tip je, dát si do mírně zahřáté trouby talíř, na který hotové vafle odkládejte, dokud nebudete mít všechny hotové. Takto si pak na nich ještě za tepla můžete pochutnat všichni hezky současně u jednoho stolu. A pokud jich bude příliš a všechny nesníte, můžete je pár dní skladovat v sáčku v lednici nebo zamrazit. Později pak stačí pomocí toustovače nebo trouby vafle rozpéci.

Belgické vafle z Bruselu
Belgické vafle z Bruselu
Belgické vafle z Bruselu
Belgické vafle z Bruselu
Belgické vafle z Bruselu
Belgické vafle z Bruselu
Newsletter