instagram @kitchenettehome

Popsicles - Lesní plody, jasmín, smetana

Popsicles - Lesní plody, jasmín, smetana

Popsicles se dnes staly opravdu populární záležitostí nejen v dětských kruzích. Po celém světě vyrůstají malé cool nanukárny, které se specializují pouze na tyto mražené delikatesy, které získaly mnoho a mnoho podob. Spolu s rozvojem gastronomie se i jejich receptury rozvětvily do neskutečně nápaditých a harmonických kombinací.

Staňte se na okamžik alchymistou a vyzkoušejte zkombinovat ovoce s kořením a třeba Vaším oblíbeným čajem. Skvělý je jasmín, ibišek či earl grey.
Na slazení se používá základní sirup, ale můžete jej nahradit jedním z alternativních variant, jako je javorový, agávový, datlový nebo třeba med. Fantazii se meze nekladou, vyzkoušejte například bezinkový sirup z květů v kombinaci s krátce povařenou rebarborou.
Pak také můžete přidat mléčnou složku v podobě zakysané smetany, mascarpóne, jogurtu či jinou alternativní ingredienci. K jahodám je například skvělé mascarpóne s vanilkou a balzamikem.
Pokud budete chtít zapojit koření, jako je vanilka, badyán, hřebíček nebo například fenykl, dejte toto koření do hrnce již při výrobě sirupu, krásně pak uvolní své aroma. Další možnost je použít do směsi přírodní extrakt nebo vonnou silici. K svěžímu ovoci se nabízí dnes tak populární růže či pomerančové květy, jasmín, levandule, fialka, ...
​Poslední tip je kapka alkoholu. Trocha šampaňského, lžička rumu nebo třeba "slza" likéru určitě výslednou chuť jen posune kupředu.) Alkoholu ale nedávejte více než 15%.)
Tento recept jsem připravovala pro červencový InStyle spolu s receptem na Ostružinovou limonádu, Zázvorovou limonáduPopsicles - Broskvě, badyán, vanilkaPopsicles - Jahoda, růže, šampaňské. V kuchařce Kitchenette můžete najít několik dalších receptů na domácí popsicles.)

15 minut - 8 porcí
Popsicles - Lesní plody, jasmín, smetana

Ingredience

Základní sirup

  • 200 g třtinového cukru

  • 200 g vody

  • (koření či bylinky)

Ostatní ingredience na nanuky

  • 300 g lesních plodů (ostružiny, maliny, borůvky, jahody)

  • 150 g sirupu

  • lžička jasmínového extraktu

  • lžička citrónové kůry

  • lžíce citrónové šťávy ,

  • 4 lžícemi zakysané smetany plus 1 lžíce sirupu

  • forma na nanuky

    Koupit
  • dřívka

    Koupit
Popsicles - Lesní plody, jasmín, smetana

Postup

1.

Smíchejte vodu s cukrem v malém hrnci a jemně vařte za stálého míchání, dokud se sirup nestane transparentním. Než se začne směs vařit, přidejte případné koření či bylinky. Vyzkoušet můžete vanilku, badyán, skořici, levanduli, čaj černý, zelený či například ibiškový. Tento recept si postačí se základním sirupem, protože obsahuje mnoho dalších aromat.)

 

 

2.

Zakysanou smetanu smíchejte s jednou lžící základního sirupu s vanilkou. Všechny zbývající ingredience rozmixujte pomocí blenderu na hladké pyré. Plňte formičky střídavě ovocným pyré a zakysanou smetanou tak, aby Vám jednotlivé vrstvy tvořily mramorování. Dejte zamrazit.

Pokud Vaše formičky nemají rovnou i možnost zafixovat dřevěnou špachtli, nechte pyré lehce zamrznout a až později, když zhoustne, zasuňte dřívka. Jestli formičky nevlastníte, můžete improvizovat a použít třeba malé plastové kelímky nebo košíčky na muffiny.)

Newsletter