instagram @kitchenettehome

Šneci po Burgundsku

Šneci po Burgundsku

Co si zpestřit vánoční nebo jinou slavnostní tabuli šneky po burgundsku? Je to skvělý a působiví předkrm, který je opravdu snadný. Také si je můžete připravit předem, naplnit ulity a uskladnit v lednici či mrazáku, pak vydrží dlouhou dobu. Na Štědrý večer pak nebudete trávit tolik času v kuchyni, ale se svými blízkými.

 

Letos jsme byli na dovolené lodí po kanálech v oblasti šampaňských a burgundských vín a navštívili jsme také místo, kde prý tyto šneky vynalezli. Paní domácí říkala, že zkoušeli všemožné náplně, ale že se jim právě tato osvědčila nejvíce.) Tak Vám tu předávám recept přímo od zdroje. Proto přidávám i pár fotek z této cesty.)

30 minut
Šneci po Burgundsku

Ingredience

  • 150 g změklého másla

  • 2 malé stroužky česneku

  • hrst plocholisté petrželky

  • špetka soli

  • 1 lžíce koňaku nebo brandy

  • 200 g konzerva šneků (uvnitř bylo 25 ks)

  • 25 prázdných šnečích ulit

  • bageta na servírování

Šneci po Burgundsku

Postup

1.

Předehřejte si troubu na 200°C. Připravte si pánev, pekáč či jinou nádobu vhodnou na použití do trouby a vyplňte její dno čistými oblázky, kamínky, kameny či mořskou solí, která také skvěle poslouží na stabilizování šneků, aby z nich v průběhu pečení nevytekla všechna náplň. Ve střední misce smíchejte máslo s propasírovaným česnekem, jemně nasekanou petrželkou, špetkou soli a koňakem.

2.

Šneky přeceďte přes jemný cedník, propláchněte vodou a lehce osušte papírovou utěrkou. Připravte si ulity, do každé nejprve hlouběji zasuňte šneka a ulitu doplňte bylinkovým máslem tak, aby byla plná až po okraj. Až budete mít všechny šneky naplněné, položte je na připravenou pánev tak, aby z nich nemohlo při pečení máslo vytéci. Kamínky či sůl Vám pomůžou je stabilizovat.

3.

Dejte pánev do trouby a pečte 10 minut, dokud nebude náplň ve všech ulitách bublat. Můžete servírovat přímo v nádobě, ve které jste šneky pekli. Výplň dna dlouho udrží obsah horký a také tak pěkně vypadají.) Aby se hostům dobře jedly, mějte připravené úzké vidličky, kterými se můžete zabořit pořádně do ulity. Já doma našla mnoho alternativ. Také například staré náčiní z jednoho francouzského antiku na dolování krabího masa nebo například masa z langust.

Informace k receptu

Komentář a tipy k receptu připravila výživová poradkyně Věra Burešová z NATURHOUSE.
Česnek je označován jako přírodní antibiotikum, tuto skutečnost věděli už starověké národy. Obsahuje také vitamíny A, B, C a minerální látky jako vápník, jod a selen. Nejen, že jím skvěle dochutíme pokrmy, ale zároveň uděláme něco prospěšného pro svůj imunitní systém. Česnek navíc pomáhá regulovat krevní tlak a cholesterol, výrazně zlepšuje trávení a podporuje organismus při hubnutí.

Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Šneci po Burgundsku
Newsletter