instagram @kitchenettehome

Fociaccia tisíce barev, chutí a vůní

Fociaccia tisíce barev, chutí a vůní

Začala jsem doma dělat fociaccia, hlavně proto, že jsem chtěla vyzkoušet kámen na gril, který je určený například na pečení tortill, indických chlebů a pizzy … Původní recept převzatý z časopisu Vegetarian LIVING je na pečení v troubě, tak žádný strach a huráá do toho! Je to to fajn zpestření grilování, ale i výborný doma servírovaný předkrm.
Když jsme pekli na grilu, bylo třeba na závěr placku na chvíli otočit, ale myslím, že jen proto, že jsme stále větrali teplo, jak jsme přidávali a odebírali masa a zeleninu z vedlejších roštů…

Ve velké míse nebo robotu smíchejte mouku se solí.
Nadrobte droždí do vody a míchejte dokud se nerozpustí.
Přidejte vodu s droždím a olivový olej do mísy k mouce a spojte v těsto, které vyklopte na vál a hněťte dokud nedosáhnete hladkého, vláčného a pružného těsta. Celé to může robot udělat za vás, jen je třeba, aby jste dosáhly pružného, proti světlu prosvítajícího těsta. (efekt je znázorněn na fotce)
Ted těsto vložte do olejem vymazané mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout okolo 60ti minut dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Po vykynutí dejte na vál a rozdělte na 4 díly. Z každého dílu vytvarujte bochánek, který prsty stlačte dolů a jako těsto na pizzu zpracovávejte ven. (pokud se úplně nedaří, pomozte si válečkem) Cílem jsou 4 asi tak 1 cm tenké placky.
Položte je na pečícím papírem vyložený plech, prstem udělejte dolíčky do těsta, potřete olejem, posypte hrubou mořskou solí, rozmarýnem, česnekem, ..
A nechte znovu 30 minut kynou.
Předehřejte troubu na 200°C (horkovzdušná 180°C) a pečte 20 minut dokud nezezlátnou.

20 minut - 4 porcí
Fociaccia tisíce barev, chutí a vůní

Ingredience

  • na 4 focaccia (25 cm průměr)
  • Ingredience:
  • 500 g silné chlebové mouky
  • 2 lžičky mořské soli
  • 2 lžičky čerstvého droždí nebo 1 lžička sušeného droždí
  • 200 ml vody
  • 100 ml olivového oleje plus na potření
  • Na posypání:
  • V podstatě cokoli vás napadne a co máte rádi, úplně stačí rozmarýn a sůl..
  • hrubá mořská sůl
  • česnek
  • pepř
  • bylinky podle chuti (rozmarýn, bazalka, oregano , ..)
  • sýr (parmezán, mozzarella, ..)
Fociaccia tisíce barev, chutí a vůní

Postup

Ve velké míse nebo robotu smíchejte mouku se solí.
Nadrobte droždí do vody a míchejte dokud se nerozpustí.
Přidejte vodu s droždím a olivový olej do mísy k mouce a spojte v těsto, které vyklopte na vál a hněťte dokud nedosáhnete hladkého, vláčného a pružného těsta. Celé to může robot udělat za vás, jen je třeba, aby jste dosáhly pružného, proti světlu prosvítajícího těsta. (efekt je znázorněn na fotce)
Ted těsto vložte do olejem vymazané mísy, přikryjte utěrkou a nechte kynout okolo 60ti minut dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Po vykynutí dejte na vál a rozdělte na 4 díly. Z každého dílu vytvarujte bochánek, který prsty stlačte dolů a jako těsto na pizzu zpracovávejte ven. (pokud se úplně nedaří, pomozte si válečkem) Cílem jsou 4 asi tak 1 cm tenké placky.
Položte je na pečícím papírem vyložený plech, prstem udělejte dolíčky do těsta, potřete olejem, posypte hrubou mořskou solí, rozmarýnem, česnekem, ..
A nechte znovu 30 minut kynou.
Předehřejte troubu na 200°C (horkovzdušná 180°C) a pečte 20 minut dokud nezezlátnou.

Fociaccia tisíce barev, chutí a vůní
Fociaccia tisíce barev, chutí a vůní
Fociaccia tisíce barev, chutí a vůní
Newsletter