instagram @kitchenettehome

Miso soup

Miso soup

Je to údajný recept Japonské dlouhověkosti. Jedí ji denně jako předkrm, kdy polévku upíjejí přímo z misky a hůlkami vyjídají ingredience. Jestli jste si jí už zamilovali, možná vás potěší, že je velmi snadné si ji připravit doma, pokud se ovšem nerozhodnete, vařit si dashi vývar vlastní domácí, je to totiž docela maturita. Jinak je to otázka par ingrediencí s vysokou trvanlivostí a asi tak 5ti minut. Hlavně tak získáte proteinový, minerální a vitamínový boost! Tak se velmi hodí, když vám není příliš dobře a jste oslabení. Pod receptem najdete podrobnější popis ingrediencí a jejich pozitivních účinků.

.
15 minut - 4 porce
Miso soup

Ingredience

  • 130 g tofu
  • 400 ml dashi, vegetariáni použijí vývar zeleninový
  • 2 lžíce miso pasty
  • 2 jarní cibulky
  • 1 g sušené wakame řasy
  • (Volitelné ingredience: 1 ředkvička, klíčky třeba alfafla, cukrový hrášek, pórek, 2 sušené nebo čerstvé houby shitake, popř. nameko)
Miso soup

Postup

Namočíme řasy (popř. houby) na 10 minut do vody (400 ml), pokrájíme si tofu na kostičky cca 1 cm, jarní cibulku na jemná kolečka i další volitelné druhy zeleniny, pokud chcete použít.
Řasy scedíme přičemž vodu z nich použijeme do hrnce na polévku. Wakame pokrájíme na menší kousky. Do polévky přidáme dashi no moto, řasy, (houby), tofu a krátce prohřejeme hlavně aby tofu převzalo chuť.
Mezitím si odebereme trochu vývaru do misky a rozmícháme v něm miso pastu, odstavíme hrnec z ohně a jemně vmícháme rozpuštěnou miso. Neměla by projít varem, aby se neznehodnotili živé enzymy. Polévku nalijeme do mističek a posypeme jarní cibulkou (popř. další zeleninou a klíčky).

Dashi – japonský rybí vývar, vyráběný z mořských řas a ryb makrelovitého typu. Instantní verzi, obvykle granulát dashi no moto, můžete použít podle návodu na obale, ale přibližně 1 lžička na 4 porce..

Miso – je fermentovaná pasta, která se vyrábí ze sójových bobů, rýže nebo obilí, rýžových kvasnic, … Existuje mnoho druhů, barevností a intenzit chutí. Miso shiro je chuťově jemnější, sladší a světlejší, Aka miso je tmavší, slanější a chuťově výraznější.
Neměla by projít varem, aby se nezničili živé enzymy, které napomáhají trávení, obsahuje vyvážené složení vitamínů, minerálů, esenciálních olejů a proteinů.
Také podporuje látkovou výměnu, je bohaté na minerály, vyživuje pokožku a krev a tím podporuje tvorbu buněk a kožní tkáně, pomáhá při srdečních chorobách, rozpouští v krvi cholesterol, cévy jsou pak pružnější, pomáhá jako prevence proti alergiím a tuberkulóze.
Má široké použití, tak stojí za to si jí koupit a vyzkoušet například do dresinků na salát, hlavních jídel, v podstatě kamkoli vás napadne, můžete jí používat místo soli. Vydrží dlouho, jen po otevření uchovávejte v lednici.
Široký výběr má například Country life : http://www.countrylife.cz/vyhledavani?q=miso

Wakame – mořská řasa dorůstající 2 m délky, sbírá se ručně v březnu. Díky vysokému obsahu kyseliny glutamátové zvýrazňuje chuť téměř všech pokrmů, kam jsou přidány. Má vysoký obsah minerálů jako je vápník, železo, jód, také vitamínů skupiny B a C.
Nevařte je déle než 15 – 20 minut, zbytečně ztratí cenné látky.

Tip: Pokud nemáte zrovna dashi, můžete ho výjmečně nahradit rybí omáčkou, 1 lžíce na porci.

Miso soup
Newsletter