Tatínkova třená bábovka
10. března 2014
Tento milý recept poslala Pavla a dovolila jsem si ho pojmenovat tatínkova, protože její slova k tomuto receptu dýchala krásnou rodinnou duší. Přijde mi, že klasická třená mramorová bábovka by tu určitě neměla chybět, a tak přikládám originální recept a těším se na Vaše odezvy. Pavli tatínek, ji má nejraději bez kakaa, čistě bílou.
Já jsem opět řešila ingredience alternativně. Tak jsem použila olej kokosový, mouku špaldovou, ale i celozrnná může být. Tato klasika je velmi sladká, a i cukru je možné tedy trochu ubrat.
A pokud zvažujete nákup nějaké krásné nové bábovkové formy, tady u mě v obchodě jich pár najdete.
Ingredience
-
4 šťastná vejce
-
1,5 dcl oleje
-
330 g polohrubé mouky
-
1 lžička prášku do pečiva
-
330 g cukru
-
1 dcl horké vody
-
vanilkový lusk či vanilkový cukr
-
(2-3 lžíce pravého kakaa)
-
kůra z jednoho bio citrónu
-
(šťáva z půlky citrónu)
-
máslo a mouku či kokos na vysypání
Postup
Předehřejte troubu na 190°C. Doporučuji nepoužívat horkovzduch, bábovka by byla příliš vysušená. Formu si vymažte a vysypejte. Ideální je sprej na vymazávání, protože skvěle funguje, je praktický a vyrobený z kvalitních tuků, co se jen ta nepřepálí.
Začněte šlehat cukr se žloutky. Postupně přidávejte po lžicích horkou vodu. Pak střídavě olej, citrónovou šťávu, kůru, vanilku. Opatrně vmíchejte mouku prosátou s práškem do pečiva. Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta. Pokud chcete mít bábovku mramorovanou, oddělte si menší část těsta a vmíchejte do něj kakao. Střídavě nalijte těsto do formy a pečte přibližně 40 minut, ale raději si překontrolujte stav špejlí, pravděpodobně Vám bude stačit i kratší čas.