instagram @kitchenettehome

Jáhelník se švestkami a jablky

Jáhelník se švestkami a jablky

Recept na jáhelník Hanky Zemanové jsem našla, když jsem pátrala po bylinkách. Zabývala jsem se zrovna tématikou prevence zánětu středního ucha, protože ani mojí dceru to tentokrát neminulo … Článek o bylinkách zmiňoval známou problematiku “bílých jedů”, které organismus překyselují a zahleňují … Zkrátka v období nachlazení, zahlenění, zánětu středních uch …, jsem chtěla upéct něco bez mléka, rafinovaných cukrů, bílé mouky, lepku, tuků… Jahly jsou praktické a příjemné v kuchyni, protože i po uvaření si zachovávají zásaditý charakter. Přikládám link na článek Hanky Zemanové, která vysvětluje tuto problematiku, tam si můžete přečíst více. V receptu používá sušené švestky, které je třeba večer předem namočit, já mám ještě zásoby domácích povidel, tak jsem zapojila pravě ty do hry. Jáhelník je něco jako rýžový nákyp a pokud chcete mít konzistenci nadýchanější, přimíchejte do vychladlé kaše dva žloutky a sníh s dvou bílků. Je to dezert, který chutná nejlépe čerstvě upečený, tak je dobré si pečení naplánovat tak, aby se po něm zaprášilo. Jako pozitivní recenzi můžu dodat příhodu, která ten můj Jáhelník provází. )
Měla jsem zrovna doma našeho truhláře, když se dopékal a dezert jsem mu nabídla. Upozornila jsem ho, že je to jeden z těch zdravých receptu a bylo vidět, že se viditelně polekal. Náš truhlář je takový ten asociální druh netaktně pravdomluvných lidí, tak to nebylo těžké rozkódovat.) Ale tím pádem i jeho reakce pro mě byla jako ten nejlepší průzkum, protože mu moc chutnal a jsem si jistá, že by za jiných okolností právě on upřímností nešetřil. Pár komplimentů jsem ten den dostala, tak se do toho můžete pustit i Vy.)

40 minut - 0 porce
Jáhelník se švestkami a jablky

Ingredience

  • 150 g jáhel, nevařených
  • 750 ml sójového, mandlového, rýžového mléka
  • 4-10 lžic agáve, rýžového, javorového sirupu nebo medu
  • 200-300 g povidel (fajn jsou alnatura nebo samozřejmě domácí u kterých víte, že nebyly doslazeny nevhodnými sacharidy)
  • 450 g nastrouhaných jablek
  • 80 g hrozinek
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce skořice
  • špetka soli
Jáhelník se švestkami a jablky

Postup

1. Uvařte jáhlovou kaši z dobře propraných jáhel, špetky soli a 750 ml tekutiny. Můžete použít jakékoli alternativní mléko nebo třeba jablečnou šťávu. Vařte při středním výkonu, občas zamíchejte, dokud nedocílíte kašovité konzistence. Hotovou kaši doslaďte podle chuti jedním ze sirupů, některá mléka bývají sladší než jiná a v případě jablečné šťávy už nebude třeba doslazovat vůbec. Já použila mírně sladké mandlovo-rýžové a dosladila jsem 4mi lžícemi javorového sirupu.
2. Předehřejte troubu na 180°C. Než Vám trochu vystydne kaše, připravte si jablka. Nastrouhejte je a smíchejte se skořicí, škrobem a hrozinkami.
3. Do vymazané dortové formy (průměr 24 cm) nebo alternativně podobně velké zapékací nádoby lžící rozprostřete po celém dně menší polovinu kaše. Na vrstvu kaše rozetřete poloviční množství povidel, přidejte vrstvu jablečné směsi a zase povidla. Náplň uzavřete poslední vrstvou jahelné kaše a dejte péct na cca 40 minut. Ke konci pečení na chvíli zapněte gril, povrch jáhelníku krásně zezlátne.

Jáhelník se švestkami a jablky
Newsletter