instagram @kitchenettehome

Ořechové pusinky

Ořechové pusinky

Kolem Vánoc a všeho toho pečení, se často stává, že přebývají bílky. Můžete z nich udělat třeba malé Pavlovy, kokosky, ale co třeba letos zkusit oříškové pusinky? Dají se servírovat jen tak a bez náplně jsou samozřejmě relativně trvanlivé, když je uložíte ve vzduchotěsné nádobě. Ale můžete je také plnit krémem, například tímto, co dáváme do išelského cukroví. A nebo polít čokoládou a ještě ozdobit nasekanými oříšky. Tyhle pusinky mohou nalámané taky tvořit pohár spolu se šlehačkou a třeba zmrzlinou. Tedy z toho všeho vyplývá, že si také budete muset zvolit tvar, který bude ideálně odpovídat vašim záměrům. Na plnění krémem asi nějaké menší a ploší „korpusy“ ala makronky. Pokud chcete jen třeba polít čokoládou, můžete se pustit do více prostorových, nebo asymetrických kousků. Mě lákal tvar tenkých tyčinek. Jsou křehké, rychle upečené a dají se namáčet v čokoládě, nebo jen lehce pocákat.

Děkuju za spolupráci Kenwood. J

20 minut - 4 plechy porce
Ořechové pusinky

Ingredience

Na pusinky:

  • 250 g moučkového cukru

  • 4 bílky od šťastných slepic

  • 200 g mletých vlašských ořechů (můžete nahradit lískovými nebo třeba mandlemi)

  • Pár kapek citrónové šťávy

  • Špetka soli

  • (Půl lžičky mleté vanilky)

Na doplnění:

  • Čokoládová poleva

  • Kousky oříšků

  • Krém (třeba ten na išelské)

Ořechové pusinky

Postup

1.

Připravte si plechy vyložené pečícím papírem a předehřejte si troubu na 120 °C.
Do mísy dejte bílky, špetku soli, pár kapek citrónu a začněte šlehat na střední výkon, dokud neušleháte sníh, který tvoří špičku. (Bílky šleháme pomaleji, tvoří se tak menší bublinky, které mají pevnější membránu a sníh je tak stabilnější.

2.

Pak postupně začněte přidávat polovinu cukru a stále šlehejte, dokud nebude sníh hezky lesklý a tvořit pevnou špičku. Smíchejte mleté ořechy s vanilkou a se zbylým cukrem a tuto směs opatrně a ručně vmíchejte do připraveného sněhu.

3.

Bílkovou hmotu si dejte do cukrářského sáčku s požadovanou špičkou (viz. úvod) a na plech stříkejte tvary, jaké se vám líbí.

4.

Pečte pomalu přibližně 20 minut. Pokud jste zvolili větší tvary, přizpůsobte čas pečení. Tyto tenké tyčinky vyžadují minimální čas pečení a pekla jsem je 18 minut.

5.

Po vychladnutí můžete pusinky polít čokoládou, posypat oříšky, plnit krémem, nebo nechat jen tak jak jsou. 

Ořechové pusinky
Ořechové pusinky
Ořechové pusinky
Ořechové pusinky
Ořechové pusinky
Ořechové pusinky
Ořechové pusinky
Ořechové pusinky
Ořechové pusinky
Ořechové pusinky
Newsletter