MENU

Tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka v této kolekci bábovek určitě nesmí chybět. Mám ráda její příjemně sladko-kyselou chuť a vláčnost. Také mám jeden recept od dětství. Přišlo mi od vás receptů několik a byly téměř úplně stejné. Tato je snad jen trochu zpestřená o sušené ovoce. Tedy by se dalo předpokládat, že recept je perfektní, když tolik z vás ho má vyzkoušený k Vaší maximální spokojenosti. Předávám ho tedy téměř v originálním znění. Já osobně ráda zaměním mouku za celozrnnou krupici nebo i pohankovou, která se do bábovek velmi osvědčila.
Pokud plánujete pečení trochu předem, namočte si hrozinky, góji či jiné suché plody přes noc do rumu.
Děkuji za recepty všem!
A pokud zvažujete nákup nějaké krásné nové bábovkové formy, tady u mě v obchodě jich pár najdete.

Tvarohová bábovka

Ingredience

  • 500 g tvarohu
  • 160 g másla
  • 3 šťastná vejce
  • 200 g hrubé mouky nebo dětské krupičky
  • 200 g třtinového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • kůra z jednoho bio citrónu
  • šťáva z půlky bio citrónu
  • hrst hrozinek, góji
  • 3 lžíce rumu
Tvarohová bábovka

Postup

1. Troubu předehřejte na 170°C/horkovzdušnou na 150°C. Formu si vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
2. Změklé máslo spolu se žloutky, cukrem a kůrou šlehejte dokud nevznikne světlá pěna. Do této krémové hmoty přidejte tvaroh a šťávu z půlky citrónu, zamíchejte vše dohromady. Mouku spolu s práškem do pečiva prosejte a přimíchejte do tvarohové směsi.
3. Z bílků, špetky soli ušlehejte pevný sníh a vmíchejte ho opatrně do těsta. Na závěr přidejte sušené plody a rum. Těsto vylijte do formy a pečte 55-60 minut.

Tvarohová bábovka

diskuze

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Anonymous 5. září 2020 11:58
Dobrý den, bábovku jsem pekla už 5x protože je opravdu chuťově skvělá. I když s vizuálním výslednek nejsem pořád spokojená. Postup dodržuji. Používám tvaroh polotučný od Madety, který není tak vodnatý jako jiné tvarohy, ale má jemnou strukturu. Problém kterého se nemůžu zbabit je, že bábovka se mi přilepí k formě(která je pečlivě vymyzaná a vysypaná) po vyklopení se přichytí často u středu. A na povrchu je celkem mastná. A pak mi také vždy trochu spadne,ale to mi asi tak nevadí. Nevíte prosím čím by to mohlo být?Děkuji
Anonymous 5. září 2020 11:58
Dobrý den, bábovku jsem pekla už 5x protože je opravdu chuťově skvělá. I když s vizuálním výslednek nejsem pořád spokojená. Postup dodržuji. Používám tvaroh polotučný od Madety, který není tak vodnatý jako jiné tvarohy, ale má jemnou strukturu. Problém kterého se nemůžu zbabit je, že bábovka se mi přilepí k formě(která je pečlivě vymyzaná a vysypaná) po vyklopení se přichytí často u středu. A na povrchu je celkem mastná. A pak mi také vždy trochu spadne,ale to mi asi tak nevadí. Nevíte prosím čím by to mohlo být?Děkuji
Jana Váňová 17. května 2020 13:30
Nerada jsem pekla tvarohové bábovky, často z formy vyšlo mokré a sražené cosi. Ale v lednici bylo půl kila tvarohu a tak jsem se do ní pustila. Je výborná a moc se povedla! Stává se docela často, že mi něco nejde, ale podle Vašeho receptu pak úplně snadno. Takže děkuji moc!
D.Sovová 20. září 2019 0:10
Tato bábovka je opravdu výborná, peči ji již od roku února 2006, kdy byl recept uveřejněn v Apetitu jako bábovka pí. Kamenické ze Psár : 160 g másla 250 g cukru 3–4 vejce 500 g tvarohu špetku soli 200 g dětské krupičky prášek do pečiva kůru a šťávu z půlky citronu (není nutné) máslo a hrubou mouku na vymazání formy moučkový cukr na ozdobu
Markéta Kitchenette 9. prosince 2019 12:49
Děkuji. :-)
Tereza1996 8. dubna 2017 17:46
Dobrý den, chtěla bych vám nejprve pochválit blog - cokoli jsem kdy pekla zaznamenalo velký úspěch ! Jinak bych se ráda zeptala, který z bábovkových receptů by se dle vašeho názoru nejvíce hodil na velikonočního beránka ? Děkuji
terezarohackova 22. října 2016 21:20
Je možné ze výsledek nebyl tekutý a spis tuhý? Předem děkuji za radu.
vladik 23. února 2016 10:50
Moc zdravím , tuhle bábovku miluje celá naše rodina, je vynikající. Chtěla bych požádat o radu, co dělat nebo nedělat, aby mi tvarohové těsto nespadlo a zůstalo krásně nadýchané? Na chutI To neubírá, ale ráda bych docílila dokonalosti, kterou si tahle bábovka zaslouží :) Formu mám NordicWare, troubu otvírám až co nejdéle... Vím že vždycky trochu spadne, ale mě se zdrcne opravdu hodně... Děkuji!!! :)
Markéta Kitchenette 23. února 2016 19:31
Krásný den, no jediná rada, ale myslím si k věci, je tvaroh nechat co nejvíce vykapat na cedníku vystlaným plátýnkem nebo dokonce odsát savým neškodlivým papírem... :-) Problém bývá u bábovek přemíra vlhkosti.)
vladik 23. února 2016 22:25
Dekuji moc za tip! Priste zkusim :)
zuzina 25. ledna 2016 18:42
Výborná bábovka, vláčná a chuťově výborná. Místo hrozinek jsem použila datle. Cukr jsem snížila o 60g a přidala více citrónu. Mňam.
Paralenka 30. května 2015 20:12
Mila Marketo, moc dekuji za recept a jelikoz vim ze jste taky na ty zdrave recepty, mam 2 tipy ktere krasne vysly a babovka je vynikajici.. Manzel byl nadsen a to me pokusy se zdravou stravou pachane na jeho zaludku moc v oblibe nema( alespon pokud o nich vi:)) Maslo jsem nahradila avokadem 110g avokada(vetsi jsem nemela) a zbytek masla a cukr 100g cukru a cca 6 g stevie.. Babovka je bajecna, moc se povedla.. Nikdo nepozna ze tam neni maslo ale zdrave avokado a navic ma zajimavou svezi barvu( nebojte neni zelena.. Po tvarohu a citronu do svetle zluta) .. Jeste jednou diky
Markéta Kitchenette 8. června 2015 17:53
:-) Tak to je super!!!!) Děkuji moc!
SimonaS 24. července 2014 20:26

Díky za recept. Byla výtečná. Zmizela, ani jsem se nestačila nadechnout :). Dělala jsem se sušenými jeřabinami a doporučuju…

liliepnouci 8. května 2014 13:6

Osobně mě hned napadlo, že je nepoměr mezi množstvím tvarohu a mouky – já mám na jeden tvaroh (250 g) 300 g mouky, ovšem i více tuku a vajec, těžko říci, když má ale autorka s receptem dobré zkušenosti… Ovšem hrubá mouka či krupička by zase měly více nabýt…

Markéta Kitchenette 23. dubna 2014 20:3

Jéé, na chalupě také pečeme v troubě na dřevo a peče báječně.)

La Madla 22. dubna 2014 13:39

Tak už je v troubě… mám sporák na dřevo, tak uvidíme, zatím si poradil se vším od muffinů, přes sněhový pusinky až po chleba, tak snad mě nezradí s tvarohovou dobrotou :)

marie 27. února 2014 12:43

tak já ji už upekla též,v obyčejné troubě,,, asi třičtvrtě hodiny sem ji pekla zakrytou pečícim papírem a pak eště pul hodky odkrytou a supééér ….

Cucugnan 23. února 2014 11:50

Diky za vyborny recept,dnes jsem babovku upekla a je opravdu skvela!

Baska 22. února 2014 10:46

Neviem…ja som skor mala pocit, ze je tam toho tvarohu strasne vela na tolko muky…ale nevzdavam sa, skusim este raz s mensim mnozstvom tvarohu a dam vediet :) Dakujem.

Markéta Kitchenette 21. února 2014 21:19

Těsto je díky 500 g tvarohu vlhké, ale po hodině na 150°C horkovzdušná, by se měla upéci.. Nebyla chyba v nastavení teploty pečení?

Baska 20. února 2014 19:2

Ahoj, ahoj, prave som ju dopiekla…ale niekde sa stala chyba, pomozete mi prosim? Moja babovka po hodine v rure bola cela mokra vo vnutri a na vrchu uz tmavla…toho tvarohu som dala 500 g…aj vsetko ostatne podla popisu…dakujem.

Markéta Kitchenette 20. února 2014 10:8

Používám tvaroh jemný.) Díky

Janka 15. února 2014 11:1

výborná bábovka , ďakujem za recept :-) chcela by som sa spýtať či ste použili tvaroh jemný alebo hrudkovitý ? ďakujem

Markéta Kitchenette 14. února 2014 22:10

Asi jo, udělali jsme z února opravdu bábovkový měsíc… A to těch receptů ještě mám pár v záloze ..)

Lucka.sun 13. února 2014 14:5

Tahle přijde na řadu o víkendu, pak dám určitě echo, jak se mi povedla…únor – bábovkový měsíc :-)

Newsletter