Pohanková bábovka
7. února 2014

Další recept v řadě této bábovkové kolekce, jsem dostala od Lenky. Zveřejnila ho na svém blogu , a tak můžete nahlédnout k originálu. I proto je zbytečné, abych ho jen bezhlavě opisovala a tak jsem si mohla dovolit, trochu ho pozměnit. Když už ta pohanka…, inspirovalo mě to k bezlepkovému směru a tak je druhý díl mouky nahrazen bezlepkovou směsí. Pro strukturu je lepší polohrubé mletí, ale i hladká mouka bude fajn. Cukr jsem nahradila rýžovým sirupem, který patří k těm, pro tělo nejpřijatelnějším sacharidům. (Zdravím Štěpána a naše sacharidové rozmluvy, ta Ti bude chutnat.)) Pokud rýžový sirup neznáte, je hustější než med, ale relativně málo sladký. Mléko jsem nahradila mlékem ovesným.
Výsledná bábovka má velmi příjemnou jemnou chuť a hlavně strukturu těsta, za co může pohanka. Je to velmi vítaná změna a ač je tak “zdravá”, zmizela ze tří testovaných kousků, nejdříve. Takže velmi pozitivní recenze.
A pokud zvažujete nákup nějaké krásné nové bábovkové formy, tady u mě v obchodě jich pár najdete.

Ingredience
-
2 šťastná vejce
-
250 pohankové mouky
-
125 g bezlepkové polohrubé (nebo pšeničné polohrubé)
-
1 balíček prášku do pečiva
-
280 g rýžového sirupu
-
140 g kokosového oleje (nebo jiný rostlinný olej či máslo)
-
200 g ovesného mléka
-
vanilkový cukr
-
kůra z jednoho bio citrónu
-
2 lžíce karobu nebo kakaa
-
špetka soli

Postup
