instagram @kitchenettehome

Bábovka vláčná s kousky čokolády

Bábovka vláčná s kousky čokolády

Projekt “bábovková výzva”, začnu asi u tohoto receptu, protože právě ten nastartoval tuto komunitní kolekci našich oblíbených receptů. Všem zúčastněným děkuji, že se dělíte o své nápadité bábovky…
Originální recept pochází přímo z obalu této úžasné formy od Nordic ware . Ale jak to většinou dělávám, spoustu jsem toho pozměnila. Tuk jsem začala používat kokosový, protože skvěle funguje, je bez cholesterolu a tím výčet jeho superlativ zdaleka nekončí, obsahuje mnoho cenných vitamínu a nenasycených mastných kyselin. V moučníkách není kokosová chuť příliš cítit, tak se není třeba bát té kombinace chutí. Také jsem větší část mouky nahradila celozrnnou, použila místo cukru bílého, cukr třtinový muscovado a v menším množství, proto ta karamelová barva. A přidala jsem čokoládu.
Důležité je, že výsledná struktura těsta je perfektní. Bábovka je vláčná, nadýchaná. Díky vanilce a citrónové kůře, voňavá. A příjemně potěší rozplývající se kousky čokolády. Také je relativně jednoduchá, protože se nešlehá sníh.

Bábovka vláčná s kousky čokolády

Ingredience

  • 220 g třtinového cukru (muscovado)
  • 140 g kokosového oleje
  • 3 šťastná vejce
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • nastrouhaná kůra z jednoho bio citrónu
  • 200 g pšeničné celozrnné mouky
  • 180 g pšeničné hladké mouky
  • 2 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 400 g kysaného plnotučného mléka (jako je kyška)
  • 150 g čokoládových čoček, nebo nasekané čokolády
Bábovka vláčná s kousky čokolády

Postup

1. Předehřejte troubu na 175°C / horkovzdušnou na 155°C. Vymažte si a vysypte formu moukou.
2. Ve velké míse smíchejte cukr, olej, vanilku, vejce, citrónovou kůru a šlehejte alespoň 3 minuty, dokud nebude těsto lehké a nadýchané. Přidejte zbývající ingredience kromě čokolády a dobře promíchejte. Na závěr vmíchejte čokoládové čočky a můžete těsto přemístit do formy.
3. Ve čtyřech malých formách jsem tuto bábovku pekla 30 minut. Pokud používáte formu standartní bábovkovou, bude to trvat přibližně 40-45 minut. Těsta je na větší bábovkovou formu. Objem těsta přibližně 1, 3 l. Otestujte zasunutím špejle do těsta, špejle musí vyjít ven suchá, ale s výhodou je, když tento moment zachytíte v čas, aby nebyl moučník příliš suchý.

Bábovka vláčná s kousky čokolády
Bábovka vláčná s kousky čokolády
Newsletter