Bábovka vláčná s kousky čokolády
5. února 2014
Projekt “bábovková výzva”, začnu asi u tohoto receptu, protože právě ten nastartoval tuto komunitní kolekci našich oblíbených receptů. Všem zúčastněným děkuji, že se dělíte o své nápadité bábovky…
Originální recept pochází přímo z obalu této úžasné formy od Nordic ware . Ale jak to většinou dělávám, spoustu jsem toho pozměnila. Tuk jsem začala používat kokosový, protože skvěle funguje, je bez cholesterolu a tím výčet jeho superlativ zdaleka nekončí, obsahuje mnoho cenných vitamínu a nenasycených mastných kyselin. V moučníkách není kokosová chuť příliš cítit, tak se není třeba bát té kombinace chutí. Také jsem větší část mouky nahradila celozrnnou, použila místo cukru bílého, cukr třtinový muscovado a v menším množství, proto ta karamelová barva. A přidala jsem čokoládu.
Důležité je, že výsledná struktura těsta je perfektní. Bábovka je vláčná, nadýchaná. Díky vanilce a citrónové kůře, voňavá. A příjemně potěší rozplývající se kousky čokolády. Také je relativně jednoduchá, protože se nešlehá sníh.
Ingredience
-
220 g třtinového cukru (muscovado)
-
140 g kokosového oleje
-
3 šťastná vejce
-
1 lžíce vanilkového cukru
-
nastrouhaná kůra z jednoho bio citrónu
-
200 g pšeničné celozrnné mouky
-
180 g pšeničné hladké mouky
-
2 1/2 lžičky prášku do pečiva
-
1/2 lžičky jedlé sody
-
1 lžička soli
-
400 g kysaného plnotučného mléka (jako je kyška)
-
150 g čokoládových čoček, nebo nasekané čokolády